Eveniment

Austria suspendă imunizarea cu un lot de vaccinuri AstraZeneca după decesul unei persoane

Austria suspendă imunizarea cu un lot de vaccinuri...

Autor: Andreea Tobias

07.03.2021, 16:00 42654

Austria suspendă preventiv imunizarea cu un lot de vaccinuri AstraZeneca după decesul unei femei şi îmbolnăvirea alteia. 

„Oficiul Federal pentru Siguranţă în Sănătate (BASG) a primit două rapoarte în legătură cu vaccinările făcute cu aceeaşi tranşă de vaccin AstraZeneca în districtul Zwettl”, au declarat, duminică, autorităţile sanitare din Austria, citate de Reuters.

O femeie în vârstă de 49 de ani a murit din cauza unor probleme severe de coagulare a sângelui, în timp ce alta, în vârstă de 35 de ani, a dezvoltat un embolism pulmonar şi se recuperează.

„Nu există dovezi privind o relaţie cauzală cu vaccinarea”, a spus BASG.

Ziarul „Niederoesterreichische Nachrichten”, precum şi ORF şi agenţia de ştiri APA au raportat că cele două femei sunt asistente la clinica din Zwettl.

Conform BASG, problemele de coagulare a sângelui nu fac parte din efectele secundare cunoscute ale vaccinului, iar investigaţia continuă pentru a elimina orice posibilă legătură.

„Ca măsură de precauţie, stocurile rămase din lotul respectiv de vaccin nu mai sunt folosite”, au adăugat autorităţile sanitare.

AstraZeneca nu a comentat cele două incidente.

Vaccinul a fost aprobat de autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene din 30 ianuarie, care au spus că vaccinul este eficient şi sigur de utilizat. Reacţiile adverse observate în studii au fost de scurtă durată în cea mai mare parte şi nu au fost raportate problemele de coagulare a sângelui.