Eveniment

Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost ieri înfiinţată prin ordonanţă de urgenţă. Începe goana după funcţii

Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost ieri înfiinţată prin ordonanţă de urgenţă. Începe goana după funcţii

AFP/Mediafax Foto

Autor: Ovidiu Barbulescu

19.12.2012, 00:03 636

Guvernul a avizat, prin ordonanţă de urgenţă, înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, a declarat premierul Victor Ponta, precizând că Ministerul Jus­tiţiei va reglementa în perioada imediată şi ultimele detalii privind noua structură.

În noua autoritate vor fi numiţi noi consilieri pentru pensii private, asigurări şi piaţa de capital. Posturile sunt bine plătite şi vor fi urmărite atent de membrii de partid. Proiectul ordonanţei de urgenţă privind înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară a fost inclus pe agenda suplimentară a şedinţei de marţi a Guvernului, după ce în urmă cu o săptămână a fost analizat în primă lectură. "S-a aprobat şi mai sunt unele detalii la Justiţie", a spus Ponta, întrebat dacă Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi această ordonanţă.

Conform proiectului de ordonanţă, Guvernul va desfiinţa autorităţile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia celor care ţin de BNR, astfel că atribuţiile şi tot personalul CNVM, CSA şi CSSPP vor fi preluate până cel târziu în luna martie a anului viitor de către o nouă instituţie - Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede constituirea noii autorităţi, Guvernul motivează caracterul de urgenţă al actului normativ invocând disfuncţionalităţile constatate, mai ales în ultima perioadă, în activitatea desfă­şurată în sectorul pieţei de capital şi cel al asigurărilor, care impun adoptarea unor măsuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizării activităţii de supraveghere sectorială realizate în afara ariei de competenţă a băncii centrale.

În urmă cu o săptămână, în urma unei întâlniri cu premierul Victor Ponta, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat că unificarea autorităţilor de supraveghere a pieţei financiare nebancare este recomandată de către Banca Centrală Europeană, mai ales în state în care adâncimea acestei pieţe este mică. Guvernul motivează caracterul de urgenţă al actului normativ invocând disfuncţionalităţile constatate, mai ales în ultima perioadă, în activitatea desfă­şurată în sectorul pieţei de capital şi cel al asigurărilor, care impun adoptarea unor măsuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizării activităţii de supraveghere sectorială realizate în afara ariei de competenţă a băncii centrale.

"Luarea acestor măsuri în regim de urgenţă se impune în considerarea faptului că există riscul ca, în actuala conjunctură, în care se menţin tensiunile generate de criza economică, aceste disfuncţionalităţi să submineze, prin contaminare, încrederea populaţiei în serviciile oferite de întregul sistem financiar şi în modul în care se realizează supravegherea acestora, întrucât aspectele vizate constituie o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată", se spune în preambulul proiectului de OUG.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO