Eveniment

Autoritatea PSD îşi face loc în Parlament: Guvernul este obligat de comisiile de buget din Parlament să majoreze pensiile cu 40%, salariile profesorilor şi să aloce 1,5 miliarde de lei în plus la sumele defalcate din TVA pentru bugetele locale

Autoritatea PSD îşi face loc în Parlament: Guvernul...

Autor: Vasile Magradean, Mediafax

16.09.2020, 18:08 804

Guvernul este obligat să majoreze pensiile cu 40%, să majoreze acum salariile profesorilor, nu din 2021, şi să aloce 1,5 miliarde de lei în plus la sumele defalcate din TVA pentru bugetele locale. PNL acuză că PSD aruncă în aer finanţele României.

Comisiile reunite de buget din Parlament, unde PSD are majoritate, au adoptat o serie de măsuri cu impact financiar important, criticate de PNL, care susţine că nu există surse de finanţare pentru acestea.

Astfel, parlamentarii din comisiile de buget au votat majorarea pensiilor cu 40% şi obligarea Guvernul să majoreze acum salariile profesorilor, nu din 2021.

De asemenea, s-a aprobat alocarea sumei de 3.400 de milioane de lei pentru programul Start Up Nation şi, acordarea, în plus, a 1,5 miliarde de lei la sumele defalcate din TVA pe anul 2020 pentru finanţarea cheltuielilor bugetelor locale.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, acuză PSD că aruncă în aer finanţele României.

„Un PSD ilegitim, dar încă numeros, a angajat cheltuieli în valoare de circa 65 miliarde de lei, adică aproximativ 6,5% din PIB-ul naţional. Spun un PSD ilegitim, întrucât toate celelalte partide parlamentare (PNL, USR, UDMR, Pro România şi minorităţi naţionale) au boicotat spectacolul sinistru pus în scena de Marcel Ciolacu şi compania. După eşecul moţiunii de cenzură, este a doua oară în doar o lună de zile, când PSD devine nefrecventabil pentru întreg Parlamentul”, a spus Roman.

Potrivit acestuia, PSD nu ar fi putut obţine cele 20 de voturi necesare unui raport de adoptare, fără „votul de aur al proaspătului om de stânga, Varujan Vosganian”.

„Adoptarea raportului, precum şi a altor proiecte cu impact bugetar uriaş (pensii, salarii profesori, alocatii, ISR, Start Up, catedrala şi facilitaţi învăţământ) înseamnă pe o perioadă de 4 luni din anul 2020 şi pentru 2021, un total de circa 65 miliarde de lei. Tunul pe care PSD îl dă României loveşte în siguranţa fiecărui cetăţean, pentru că azi PSD a dat foc României. Consecinţele se vor vedea curând în evaluările agenţiilor de rating”, a precizat deputatul liberal.

Florin Roman a menţionat că PNL va ataca la CCR toate proiectele cu impact bugetar, fără sursă de finanţare, care pun în pericol stabilitatea economică a României.

„PSD, numele tău este iresponsabilitate”, a conchis Roman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO