Eveniment

Autoritatile decid in aceasta saptamana daca angajeaza imprumutul extern si in ce conditii

Autoritatile decid in aceasta saptamana daca angajeaza imprumutul extern si in ce conditii

Membri Guvernului s-au intalnit ieri la Palatul Victoria pentru a discuta din nou despre pachetul financiar de la FMI si Comisia Europeana (FOTO: Agerpres)

22.03.2009, 22:52 20

Ieri a avut loc o noua intalnire a Comitetului interministerial pentru a discuta despre propunerile pe care FMI le-a inaintat Guvernului inainte de vizita presedintelui Traian Basescu la Viena. Hotararea autoritatilor romane va fi luata dupa negocierile la care vor participa BNR si Ministerul Finantelor pe baza unui mandat aprobat de seful statului, potrivit lui Basescu.

Unul dintre obiectivele principale ale acordului care urmeaza sa fie incheiat cu FMI este reluarea creditarii prin reducerea rezervelor minime in valuta constituite de banci. Astfel, sumele "eliberate" din rezerva ar fi compensate cu bani de la Fond astfel ca rezerva valutara sa nu fie afectata. Problema este insa daca in urma acestei relaxarii bancile-mama vor scoate banii din Romania.
Presedintia, Guvernul si BNR discuta cu bancile-mama pentru mentinerea liniilor de creditare la nivelul filialelor din Romania si pentru pastrarea in tara a banilor obtinuti din imprumut, iar semnalele primite in acest sens sunt pozitive, a declarat ieri premierul Emil Boc.
Totodata, presedintele Traian Basescu a afirmat recent ca va exista un acord intre BNR si bancile-mama ale institutiilor de credit din Romania, prin care acestea sa nu poata scoate bani din tara daca vor fi reduse rezervele minime obligatorii. Vineri, Basescu a explicat ca partea romana a reusit, la Bruxelles, sa faca astfel incat in concluziile lucrarilor Consiliului European sa se mentioneze ca bancile subsidiare din tari ale Uniunii Europene trebuie sa nu aiba activitatea restrictionata de bancile-mama.
Delegatia FMI ar urma sa-si incheie misiunea in Romania miercuri, 25 martie, iar joi ar urma sa se intalneasca la Viena, cu presedintii grupurilor-mama ale primelor 10 banci din Romania, pentru a obtine un acord ca vor continua sa sustina piata locala, potrivit unor surse bancare citate de Mediafax. Din pachetul de finantare externa vor face parte si FMI si UE, insa suma imprumutata de la Fond ar urma sa fie net mai mare. Suma totala ar fi de 19 mld. euro, dintre care 13 mld. euro de la FMI, 4 mld. euro de la CE, 1 mld. euro de la Banca Mondiala si 1 mld. euro de la BEI, suma confirmata deja. Pe realizarea programului de finantare FMI/UE, combinat cu o ajustare fiscala eficienta, se bazeaza si reconfirmarea ratingului Romaniei de catre agentia de rating Moody's. Agentia estimeaza ca Romania va obtine de la UE si FMI un pachet financiar de sprijin de peste 20 mld. euro, printr-un acord pe doi ani, aproximativ jumatate urmand sa fie furnizat de FMI. Programul va fi structurat astfel ca fondurile acordate de FMI sa fie directionate spre echilibrarea balantei de plati, in timp ce banii de la UE vor fi utilizati pentru finantarea bugetului, relaxand astfel problemele de lichiditate.
Potrivit Moody's exista motive puternice atat din partea Guvernului Romaniei, cat si a UE de a coopera pentru a stabiliza economia Romaniei, insa daca vor exista semnale ca UE devine mai putin dispusa sa sustina Romania, va fi posibila o retrogradare a ratingului sub investment grade. Oficialii romani sustin ca discuta cu FMI si CE despre incheierea unui acord de imprumut doar in scop preventiv, pentru a limita efectele negative ale crizei economice.
FMI a avansat insa, in prognoza pe 2009 pentru Romania, in mod "preventiv" cifrele de -4, -5 si chiar -6% privind cresterea economica, in timp ce autoritatile de la Bucuresti anticipeaza o contractie a PIB de 2% sau mai putin ampla.
Conditiile de acordare a unui imprumut extern, negociate in prezent de Romania cu FMI si CE, pentru reducerea cheltuielilor si cresterea veniturilor, vor fi aplicate gradual, intr-un interval de 3-6 ani, fara sa fie diminuate salariile de baza si pensiile, ca in Letonia si Ungaria.
 
  • Boc: Guvernul discuta un acord de imprumut doar in scop preventiv.
  • Basescu: Bancile-mama nu va trebui sa restrictioneze activitatea subsidiarelor
  • Orchard, Moody's: Romania va obtine peste 20 mld. euro, pe doi ani de la FMI si UE
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO