Eveniment

​Autorităţile interzic vânzarea testelor antigen rapide pentru depistarea COVID în farmacii, dar lasă nereglementat comerţul online. Medic: „Sunt pacienţi care se testează la domiciliu, dar testele rapide nu sunt raportate”

​Autorităţile interzic vânzarea testelor antigen...

Autor: Georgiana Mihalache

22.01.2021, 19:33 1914

Testele rapide antigenice, sigura modalitate de a depista mai repede infecţia cu COVID, incluse de anul acesta şi în strategia de testare a autorităţilor, pot fi cumpărate online de către persoane individuale, deşi offline, direct din farmacie este interzisă comercializarea lor. Motivul? Agenţia Naţională a Medicamentului nu are cadru legal care să interzică vânzarea online.

Medicii atrag atenţia că testele rapide antigen trebuie realizate doar de personal medical, într-un cadru amenajat şi trebuie raportate, mai ales în cazul unui rezultat pozitiv. Altfel, există riscul ca pacienţii pozitivi după testarea antigenică, dar cu simptome uşoare, să nu raporteze către autorităţi şi în acest mod să avem o imagine incorectă asupra numărului zilnic de cazuri.

„Avem destule semnale că sunt mulţi pacienţi care se testează la domiciliu, simptomatici fiind, cu teste pozitive şi fac forme asimptomatice, uşoare sau chiar moderate şi rămân la domiciliu nedeclarate. Sunt oameni care poate nu au nevoie de concediu medical. Pot să mai existe şi alţi membri ai familiei pozitivaţi, cazuri nedeclarate. Este într-o proporţie destul de importantă. Nu am idee câte teste antigenice s-au vândut la persoane fizice. Este această posibilitate să nu avem o imagine exactă a tuturor cazurilor noi”, a explicat medicul Elena Copaciu pentru ZF.

Ce spune Agenţia Medicamentului?

Potrivit unui anunţ făcut de Agenţia Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), în farmacii se pot vinde doar dispozitive medicale de uz individual, nu cele de diagnostic in vitro de uz profesional, aşa cum sunt testele rapide antigen. Pe cutia testelor rapide de diagnostic apare recomandarea de a fi folosite doar de personal medical. În practică însă, un pacient care cumpără online un test nu poate să meargă în clinici sau la medicul de familie pentru că este refuzat, fiind un dispozitiv din afara clinicii sau cabinetului, asupra căruia personalul medical nu a avut control.

„Referitor la comercializarea în sistem on line a unor dispozitive medicale destinate utilizării de către profesionişti, în acest moment nu există prevederi legale care să interzică această practică.

În calitate de autoritate competentă, neexistând reglementări în acest sens, nu putem interzice comercializarea acestor produse în sistem on line. Putem recomanda evitarea acestei modalităţi de comercializare sau, în cazul în care se recurge la această formă de distribuţie, recomandăm ca vânzarea testelor rapide să fie insoţită de un avertisment în conformitate cu instrucţiunile de utilizare şi anume “DOAR PENTRU UZ PROFESIONAL”, sau ca operatorul economic să se asigure că cel care achizitionează produsele respective este unitate medicală. În caz contrar, operatorul economic poate fi sancţionat pentru practică comercială înşelătoare”, se arată pe site-ul ANMDM.

Ce se întâmplă în online?

Pe site-ul farmaciei Help Net apare posibilitatea comercializării online a testului rapid antigen DDS, produs de compania românească DDS Diagnostic. Preţul testului este 80 de lei pentru un set de două astfel de teste. Acelaşi produs apare şi pe site-ul Remedium Farm, la acelaşi preţ pentru aceeaşi cantitate. Pe ambele site-uri apare informaţia: „Aceste teste se folosesc doar de către personal medical calificat”.

Ziarul Financiar a sunat ca pacient o farmacie Help Net din Bucureşti, iar angajatul unităţii ne-a îndrumat să plasăm comanda de test rapid antigen online, urmând ca ulterior să fim anunţaţi pentru a o ridica din farmacia cea mai apropiată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO