Eveniment

Autorităţile s-au angajat în faţa FMI să facă 7.000 de concedieri în companiile de stat până în august

Foto Shutterstock

Autorităţile s-au angajat în faţa FMI să facă 7.000 de concedieri în companiile de stat până în august

Autor: Adelina Mihai, Claudia Medrega

01.07.2011, 00:06 1464

Cel puţin 6.910 posturi din companiile de stat afla­te însub­ordinea Minis­te­ru­lui Eco­no­miei şi cel al Trans­por­tuluivor fi re­struc­tu­ra­te până în luna august a acestui an,po­tri­vit unei anexe din scrisoarea de in­tenţie trans­misă deautorităţile ro­mâ­ne către FMI şi aprobată la începu­tul aces­teisăp­tă­mâni. Reducerea efecti­vului de per­so­nal se va face prinrapor­ta­re la numărul de angajaţi pe care l-a avut fiecarecom­panie la finele anului trecut.

Cele mai multe concedieri se vor face în rândul angajaţilordin cadrul CFR Marfă, unde până în luna iulie, nu­mă­rul deangajaţi va trebui să se re­ducă cu 3.000 de poziţii.Repre­zentanţii com­pa­ni­ei au informat încă de la finele luniimai că angajaţii vor avea un program de lu­cru redus cu două zileşi că abia din lu­na iulie vor fi reduse 3.000 de posturi princon­cedieri colective, măsuri menite să di­mi­nueze pierderile,arie­ratele şi să se în­cadreze în fondul de salarizareaprobat.

Şi CFR Călători va face 1.000 de con­ce­dieri până la finelelunii iulie. Com­pania a demarat recent procesul de re­or­ganizareteritorială, prin care nu­mărul regionalelor va fi înjumătăţit, lapatru unităţi din opt, restul fiind trans­formate în centrecomerciale.

Guvernul continuă astfel măsurile de austeritate, impuse înacordurile în­che­iate cu FMI, pentru a putea reduce chel­tuielileîn administraţia publică. Din sectorul bugetar au dispărut aproape153.000 de salariaţi din decembrie 2008 pâ­nă la finele luniiaprilie a acestui an, arată datele de la Ministerul de Finanţe, iarnumărul de bugetari a ajuns în luna aprilie la 1,24 milioane desalariaţi.

Eliminarea arieratelor, numirea ma­nage­mentului privat, numireaconsi­lierilor juridici pentru privatizare în unele cazuri şicreşterea veniturilor sunt alte direcţii de acţiune pentrucompaniile de stat în perioada următoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO