Eveniment

Autostrada Comarnic-Brasov, un fiasco: Vinci a abandonat cu 3 zile inainte sa vina cu banii. Cum comentati?

14.04.2010, 23:05 144

Contractul pentru realizarea autostrazii Comarnic-Brasov (55km), cu o valoare de construire de 1,9 mld. euro, inclusiv TVA, aincetat astazi dupa ce consortiul Vinci-Aktor a solicitatdenuntarea unilaterala a primului contract public-privat dininfrastructura de pe piata locala. Astfel, cel mai promovat proiectal Ministerului Transporturilor s-a transformat intr-un esec, dupace licitatia s-a intins pe o perioada de doi ani de zile.

Vinci-Aktor si reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazisi Drumuri Nationale (CNADNR) nu au ajuns la un acord in ceea cepriveste finantarea proiectului si termenii de finalizare siincepere a constructiei.

"Reprezentantii Vinci-Aktor au prezentat o lista cu modificarilepe care ar vrea sa le faca la contractul de realizare a autostraziiComarnic-Brasov, care schimbau practic tot contractul initial si catermen de finalizare, si ca bani alocati pentru proiect.Organizarea de santier ar fi urmat sa inceapa in 2012, in loc de2011", au declarat pentru ZF surse din CNADNR. Radu Berceanu,ministrul transporturilor, a anuntat ca va face o conferinta luni,19 aprilie, pentru a explica motivele care au condus la incetareacontractului. Christophe Pelissie du Raussas, senior vicepresidental Vinci, si Radu Berceanu au semnat contractul de realizare aautostrazii pe 18 ianuarie, iar ulterior consortiul castigatorfranco-elen Vinci-Aktor avea 90 de zile sa pregateasca documentelepentru obtinerea finantarii si sase luni sa inchida financiarproiectul. Ulterior urmau patru ani pentru construireaautostrazii.

De acest lucru s-a folosit si consortiul Carpati Autostrada,format din firmele Vinci si Aktor, cand au decis incetareacontractului. "Subscrisa Carpati Autostrada denunta unilateral prinprezenta Contractul de Concesiune cu efect imediat de la datatransmiterii prezentei notificari", se arata in scrisoarea trimisade consortiul Vinci-Aktor, fara a oferi alte explicatii. Potrivitunui articol din contract, acesta "poate inceta de drept la datatransmiterii notificarii de incetare, fara nicio alta formalitateprealabila, fara interventia instantelor judecatoresti sauarbitrale".

CNADNR trebuie acum sa analizeze din nou proiectul pentru a afladaca trebuie sa schimbe ceva, daca va mai fi realizat in concesiunesi cand se va intampla acest lucru, pentru ca reluarea licitatieiar conduce din nou la blocarea proiectului, pentru ca nu existabani pe piata internationala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO