Fonduri UE

Stadiul absorbţiei fondurilor europene din luna aprilie 2015

Stadiul absorbţiei fondurilor europene din luna aprilie...

Autor: Iulian Anghel

09.05.2015, 09:26 1209

Cu opt luni înainte de în­chiderea exerciţiului fi­nanciar (sfârşitul anu­lui) României i-au fost ram­bursate sub 50% din su­mele puse la dispoziţie.

Mai grav este că are transmise la Bruxe­lles cereri de rambursare de doar 800 de milioane de euro peste sumele rambursate deja, ceea ce arată că, în viitoarele luni, rata de rambursare nu va fi spectaculoasă pentru că executivul european nu va avea ce să onoreze la plată. Situaţia din teren nu este, prin urmare, în măsură să conducă spre un final acceptabil – o rată de rambursare finală de peste 80%.

De la începutul anului, României i-au fost rambursate de la Bruxelles 875 mil. euro, echivalentul a 4% din suma totală pusă la dispoziţie în exerciţiul financiar 2007-2013, adică câte un pro­cent, în medie, în fiecare lună. Dacă lu­crurile continuă în acest ritm, România va mai lua mână la finele anului 1,5 miliarde de euro, adică sub 60% din suma totală.

Cu adevărat im­portant va fi însă ce va trimite Bu­cureştiul la Bru­xelles ca şi cereri de ram­bursare, pentru că acestea pot fi onorate şi după 31 decembrie.

Lucrurile stau însă şi aici foarte rău pentru că, de la începutul anu­lui până la finele lui aprilie, la Bruxelles au fost transmise cereri de rambursare de doar 379 mil. euro. În aprilie, cei 183 de milioane de euro rambursaţi României au mers doar spre două programe – Programul Opera­ţional Regional (POR) şi Programul Creşterea Competi­tivităţii Eco­nomice (POS CCE). Celelalte cinci programe nu au luat niciun ban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO