Eveniment

AVAS nu mai este Autoritate de Valorificare, ci de Administrare

Autor: Mediafax

06.02.2013, 00:00 203

AVAS îşi va schimba denumirea în Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), iar legislaţia care reglementează activitatea instituţiei va fi modificată pentru ca noua entitate să poată continua să execute silit creanţele preluate în scopul valorificării şi recuperării.

"Intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă îngreunează derularea unui segment important al obiectului de activitate al instituţiei (al AVAS - n. red.), făcând practic imposibilă aplicarea procedurii de executare silită, prin corpul de executori proprii, a creanţelor preluate în scopul valorificării şi recuperării. Din acest punct de vedere, un segment important de activitate, aşa cum a fost el stabilit cu organismele internaţionale la înfiinţarea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Bancare, nu mai poate fi derulat", potrivit notei de fundamentare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Economiei.

Noul act normativ va "acomoda" prevederile de executare silită pe care le derulează AAAS cu cele din Codul de procedură fiscală, având în vedere abrogarea prin legea de aprobare a Codului de procedură civilă a unor articole specifice din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.51/1998 privind valorificarea activelor statului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu menţinerea unor prevederi specifice activităţii proprii, se menţionează în nota de fundamentare. De asemenea, activitatea AVAS este îngreunată din cauza blocării conturilor de executorii judecătoreşti, în urma obţinerii de titluri executorii având ca obiect creanţe deţinute împotriva Autorităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO