Eveniment

Aventurile unui cititor ZF pentru deschiderea unei PFA

Aventurile unui cititor ZF pentru deschiderea unei PFA

Autor: Livadariu Andreea

28.04.2011, 17:19 102

Pe parcursul campaniei "Debirocratizaţi economia" iniţiatăsăptămâna trecută, Ziarul Financiar a prezentat cât este de greupentru un român să devină persoană fizică autorizată, arătând căspre deosebire de situaţia din Marea Britanie şi Polonia, înRomânia este nevoie de cel puţin şase cozi la ghişee şi opt acte.Citiţi astăzi aventurile unui cititor ZF care a vrut să deschidă oPFA pe traduceri.

"Am 43 de ani, sunt în şomaj de 7 luni şi nu am niciun sprijindin exterior. Am fost la Registrul Comerţului să aflu condiţiile pecare ar trebui să le îndeplinesc pentru a deveni PFA catraducător", ne spune doamna Anca Moraru.
"Ce glumă sinistră!! Cică au acolo o cameră de consultanţă pentrucetăţeni. Domnul de la biroul din stânga nici nu a vrut să mă lasesă deschid gura cu întrebările, pe motiv că în biroul respectiv seintră doar după ce ai în mână toate actele, conform listei pe careo iei de la alt ghişeu", mai spune cititoarea noastră.

Într-adevăr, pentru a fi primit la Biroul de Asistenţă, unde seintră pe baza unui bon de ordine, o persoană care vrea să devinăpersoană fizică autorizată trebuie să stea mai întâi la rând labiroul de informaţii, pentru a ridica lista cu actele necesare şiformularele tip, aceasta în cazul în care persoana respectivă nu adescărcat deja formularele de pe internet.

"L-am deranjat totuşi, spunându-i pe nerăsuflate că sunttraducător autorizat şi că înainte să încep nebunia cu alergatuldupă acte, vreau să aflu condiţiile, ceea ce e LOGIC!!", continuăMoraru. Răspunsul? "<<Noi nu dăm aici consultanţăjuridică!>> Oamenii ăştia lucrează împotriva noastră, pebanii noştri?!?!", se întreabă indignată cititoarea ZF. "Într-unfinal, mi-a spus sec (funcţionarul de la ghişeu n. red.) că NU potdeveni PFA, pentru că mă încadrez sub nu ştiu ce lege specială şică oricum, trebuie să am dovada vechimii în munca respectivă!!(...) Nu mi-a dat nicio altă informaţie."

Legat de posibilitatea de a se îndrepta către o firmă deconsultanţă care să facă toate demersurile pentru deschiderea uneiPFA, cititoarea ZF spune: "Un birou de avocatură care spune că s-arocupa de acte îţi cere minimum 1.000 de lei, dar nimeni nu îţiexplică înainte care sunt condiţiile. Pentru că poate eu plătescconsultantul, iar acesta îmi pune la final actele în braţe şi îmizice că de fapt nu îndeplinesc nu ştiu ce condiţie."

Concluzia comentariului primit pe adresa redacţiei de lacititoarea ZF, a fost: "T0TUL ESTE GÂNDIT ŞI APLICAT ÎMPOTRIVACETĂŢEANULUI ÎN ŢARA ASTA??????"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO