Eveniment

Averea, criteriul în funcţie de care sunt numiţi candidaţii pentru alegerile parlamentare?

Averea, criteriul în funcţie de care sunt numiţi candidaţii pentru alegerile parlamentare?

Foto: Mediafax Foto si Silviu Matei

Autor: Andreea Mindrila

08.11.2012, 00:06 724

Partidele s-au orientat în desemnarea candidaturilor la alegerile parla­mentare din decembrie în primul rând către persoane care au în cont sute de mii de euro, averea lor fiind demonstrată şi de casele sau terenurile în proprietate sau de partipaţiile pe care le deţin în companii - ceea ce înseamnă că bogăţia este un criteriu esenţial în funcţie de care candidaţii sunt numiţi pe listele principalelor fomaţiuni politice - USL (Uniuniea Social-Liberală) şi ARD (Alianţa România Dreaptă).

Deşi legea limi­tează cheltuielile de campanie (350 de salarii minime brute pe ţară pentru un candidat la un fotoliu de deputat - 54.000 de euro - şi 500 de salarii minime brute un candidat la Senat), par­tidele aruncă în arenă sume cum mult mai mari şi asta se vede în cam­paniile electorale după banerele şi afişele am­pla­sate în locaţii care costă zeci de mii de euro.

Cum fac partidele "rost" de aceşti bani? Examinare prin sondaj a listelor cu cei aproape 1.000 de candidaţi înscrişi pe principalele ali­anţe, ARD şi USL arată că cei înscrişi în cursă sunt oameni foarte bogaţi şi de aici întrebarea: este bogăţia un criteriu în selecţia candidaţilor?

Majoritatea candidaţilor din listele exami­nate de ZF deţin două - trei terenuri, mai multe locuinţe, conturi în bănci, dar sunt şi cazuri în care ei au în proprietate 12 terenuri sau conturi de zeci de milioane de euro.

Acesta este şi cazul lui Sorin Teju, candidat din partea PNL la alegerile parlamentare în Prahova, care deţine 12 terenuri, dintre care 11 intravilane, cele mai multe dobândite prin cumpărare, un apartament, o casă, două spaţii comerciale sau bijuterii de 15.000 de euro, potrivit declaraţiei de avere. El este membru în PNL de câteva săptămâni şi a primit derogare de la conducerea PNL pentru a putea să candideze. Sorin Teju are 47 de ani şi, conform documentelor depuse la Biroul Electoral Judeţean Prahova, este pensionar.

Un alt exemplu este cel al omului de afaceri Sebastian Ghiţă, candidat al USL pentru Ca­mera Deputaţilor, care deţine două conturi de peste 30 de milioane de euro, ceasuri, obiecte de artă şi bijuterii de 17 milioane de euro.

La alegerile parla­men­tare candidează pentru Senat într-un cole­giu din Prahova şi Radu Ştefan Oprea, fostul prefect al judeţului. El este administrator a 12 firme, pe unele din acestea împrumutându-le cu aproape 3.500.000 lei şi, potrivit declaraţiei de avere are un teren intravilan de 2.767 de metri pătraţi, o livadă, precum şi mai multe imobile deţinute fie integral, fie împreună cu rude sau asociaţi: o garsonieră, un apartament, două case de locuit, o construcţie de peste 700 de metri pătraţi, cu peste o mie de metri de teren, scrie Mediafax.

Din partea ARD candidează şi Alexandru Anghel, fiul deputatului PDL Florin Anghel, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Prahova. El este asociat la şapte societăţi co­merciale, administrator la şase firme şi declară venituri de peste 250.000 lei anual.

Printre candidaţii la alegerile parlamentare din 9 decembrie se numără şi fostul director al Poştei Române Dumitru Daniel Neagoe, can­didat al PDL într-un colegiu de deputat în jude­ţul Prahova, care are, potrivit declaraţiei de avere, o casă şi un credit de 50.000 lei, în pre­zent fiind administratorul unei firme de comerţ alimente, băuturi şi ţigări. Anul trecut, Neagoe a încasat 62.705 lei salariu de la Poşta Română.

Lista candidaţilor cu averi importante continuă cu Maria Schutz, o femeie de afaceri din judeţul Dolj care apare în stenogramele din dosarul senatorului Cătălin Voicu şi care candidează la alegerile parlamentare din partea PPDD (Partidul Poporului Dan Diaconescu). Ea deţine, conform informaţiilor din declaraţia de avere, trei terenuri, o casă, două aparta­mente, un autoturism Renault şi acţiuni la trei societăţi.

Tot din partea PPDD candidează şi Constantin Iancu, pentru un mandat de deputat în Dolj. El are, potrivit declaraţiei de avere depuse la Biroul Electoral Judeţean, patru terenuri, un apartament în Craiova, dar şi venituri anuale de peste 100.000 de lei din arendarea terenurilor sau din vânzarea de cereale.

Lista candidaţilor cu conturi substanţiale în bănci, proprietari de terenuri sau care deţin mai multe locuinţe este lungă, printre aceste persoane numărându-se şi vicepreşedintele Forţei Civice Dan-Cristian Popescu, candidat din partea ARD pentru un mandat de deputat în sectorul 2 din Bucureşti. El a declarat că deţine două case de vacanţă la Hollywood, are cinci apartamente şi o casă de locuit în Bucureşti, peste 10 milioane de lei în conturi, un automobil Lexus şi bijuterii de 150.000 de euro, obiecte de artă şi cult de 25.000 de euro şi ceasuri de 50.000 de euro. De asemenea, el are şi acţiuni la BRD, BVB, Fondul Proprietatea, Remat Maramureş, SIF 1, SIF 2, SIF 3, SIF 4, SIF 5, Petrom, Transelectrica, Transgaz, Banca Transilvania şi Zarea cu o valoare totală de 3.437.334 de lei. Între politicienii consacraţi care candidează şi au averi de milioane de euro se numără Liviu Dragnea (USL), George Becali (USL), Gabriel Oprea (pe locurile USL) sau Nocolae Ivăşchescu (ARD).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO