Eveniment

Un averstisment de pe piaţa muncii: Creştere modestă în recrutarea din industrie şi construcţii pe judeţe. În 20 de judeţe numărul cumulat de angajaţi din cele două sectoare a crescut cu mai puţin de 1%

Un averstisment de pe piaţa muncii: Creştere modestă...

Autor: Ramona Cornea

11.08.2024, 10:01 4695

♦ Creşterile în numărul de angajaţi din industrie şi construcţii au variat de la 0,04% la 2,70% l Cele mai mari creşteri au fost în Ilfov, Cluj şi Giurgiu ♦ Cele mai mici creşteri au fost în Mehedinţi, Maramureş şi Neamţ ♦ Un singur judeţ a înregistrat o scădere anuală, Tulcea, cu minus 4,8% ♦ „Dezvoltarea industrială a României include în special Bucureştiul şi zonele vest şi nord-vest. Celelalte zone se află în continuare mai degrabă într-o situaţie de dezindustrializare masivă, cu consecinţe nefaste pentru piaţa forţei de muncă.”

Sectorul industriilor şi cel al construcţiilor au înregistrat creşteri modeste ale numărului cumulat de angajaţi pe judeţe în luna mai a acestui an comparativ cu aceeaşi lună din 2023, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, în 20 de judeţe numărul cumulat de angajaţi din cele două sectoare a crescut cu mai puţin de 1%, iar cea mai mare creştere anuală a fost de 2,7%.

Aceste date sunt raportate de INS cumulat în buletinul statistic lunar pe judeţe, de aceea sunt interpretate împreună în acest articol.

„Ultimii ani au fost dificili în industrie, mai ales în industria prelucrătoare, din multiple motive, de la costurile ridicate cu energia, până la criza subconductorilor, de exemplu. Dezvoltarea industrială a României include în special Bucureştiul şi zonele vest şi nord-vest. Celelalte zone se află în continuare mai degrabă într-o situaţie de dezindustrializare masivă, cu consecinţe nefaste pentru piaţa forţei de muncă. Judeţele cu cel mai mare şomaj sunt şi cele mai dezindustrializate şi depopulate, de exemplu regiunea Sud-Muntenia”, a spus pentru ZF Raluca Pârvu, business manager la BPI România, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

Ea a mai punctat că sectorul industrial a reprezentat, în ani, circa 25% din PIB (în ultimii ani a coborât spre 20%) dar şi din forţa de muncă angajată, deci este o parte crucială din economia României. „În bună măsură, angajările se fac la nivelul salariului minim pe economie, cu diferenţe mari între angajatori, sector şi regiune”, susţine Raluca Pârvu.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24