Comisia Europeană (CE) a redus semnificativ prognoza de creştere a economiei pentru 2014 de la 2,8% la 2% şi în prognoza de toamnă avertizează: pentru 2015, România nu are altă soluţie decât să crească taxele sau să îşi reducă cheltuielile.
Guvernul actual a redus din octombrie CAS cu cinci puncte procentuale, reducere pe care a acoperit-o prin sacrificarea cheltuieilor de investiţii, care la nouă luni au scăzut cu 23% faţă de perioada similară a anului 2013. Cu toate acestea, pentru 2015 efortul bugetar pentru menţinerea scăderii CAS cu cinci puncte nu este clar de unde va fi acoperit.
Guvernul, al cărui premier Victor Ponta este angrenat în lupta electorală pentru alegerile prezidenţiale, nu a elaborat un proiect de buget. Prin urmare, nu este clar de unde va compensa golul de 5 miliarde de lei de la buget ca urmare a acestei reduceri de CAS.
În 2015, România are pe cap o povară suplimentară rezultată din angajamentul de a-şi reduce deficitul structural la 1%, ceea ce obligă bugetul să se încadreze într-un deficit bugetar de 1,4%. Prin urmare, echipa care va fi la Palatul Victoria în 2015 nu se va putea împrumuta ca în 2014 (când deficitul acceptat este de 2,2%) pentru a face faţă eventualelor cheltuieli peste venituri.
Din cauza campaniei electorale, la astfel de întrebări nu avem răspunsuri venite din partea Guvernului, dar Comisia Europeană indică, în prognoza de toamnă, provocările cărora va trebui să le facă faţă guvernul de la Bucureşti în 2015: ori reduce cheltuielile, ori majorează taxele. Dar guvernul în exerciţiu tocmai a promis că reducerea CAS rămâne în vigoare şi în 2015, şi nu se pune problema introducerii de noi taxe. Dimpotrivă, impozitul pe construcţii speciale, cunoscut sub denumirea de „taxa pe stâlp“, ar urma să scadă de la 1,5% la 1%.
Pe lângă vestea proastă a reducerii creşterii economice în 2014, o veste bună ar fi că economia a ieşit din recesiune. Informaţia, însă, rămâne să fie confirmată pe 14 noiembrie, când Institutul Naţional de Statistică va publica creşterea economică pe trimestrul al treilea. Comisia Europeană anticipează o creştere economică de 1% în trimestrul trei faţă de trimestrul al doilea.
Într-o discuţie pe reţeaua de socializare Facebook, legată de prognozele Comisiei Europene, principalul consilier economic al premierului Victor Ponta, Cristian Socol, susţine că în 2015 nu va fi nevoie de o tăiere de cheltuieli şi că eventualele nevoi bugetare vor fi acoperite din creşterea colectării de taxe, reducerea evaziunii fiscale, reforma sistemului de redevenţe, sau reducerea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile şi cu dobânzile. Doar că echilibrul bugetar din primele nouă luni ale anului nu a fost suplinit nici din creşterea veniturilor (veniturile au crescut cu doar 5% în ciuda creşterii taxelor) şi nici din reducerea evaziunii fiscale (dovadă fiind creşterea nesemnificativă a veniturilor din TVA), ci tocmai din tăierea unor cheltuieli, dar nu cu bunurile şi serviciile, ci cu investiţiile.
„Creşterea a fost sprijinită de consumul privat şi exporturile nete, în timp ce investiţiile au continuat să contribuie negativ la creşterea PIB“, se arată în raportul Comisiei Europene.
În prognoza anterioară, din primăvară, comisia estima o creştere economică de 2,5% în România anul acesta. Legat de creşterea economiei, Fondul Monetar Internaţional a estimat un avans de 2,4% anul acesta, iar Banca Mondială estimează o creştere de 2,7%.
Prognoza pentru 2015 a fost, de asemenea, revizuită în scădere, de la 2,6% la 2,4%.