Eveniment

Avertisment. Deficitul comercial la nouă luni a atins cel mai înalt nivel de dinainte de criză - aproape 9 mld. euro. Majorarea salariilor se vede în consum

Avertisment. Deficitul comercial la nouă luni a atins...

Autor: Iulian Anghel

10.11.2017, 00:03 373

Potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS), deficitul balanţei comerciale în primele nouă luni din 2017 a ajuns la 8,88 de miliarde de euro, cu 1,9 miliarde de euro mai mare decât cel înregistrat în perioada similară de anul trecut. Aşadar, deficitul comercial s-a accentuat în primele nouă luni din an. an/an, cu 27%, în vreme ce în septembrie deficitul de peste un miliard de euro înregistrat înseamnă o deteriorare de 31% faţă de septembrie 2016.

Deficitul comercial, cel mai mare la nouă luni din 2008 încoace, are şi cauze şi efecte.

Între cauze: consumul – care duce şi anul acesta în spate creşterea economică ce se va apropia de 6% - a crescut în primele nouă luni din an cu 9,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 11% în septembrie faţă de septembrie trecut. În condiţiile în care oferta internă nu a putut satisface cererea în creştere, deficitul comercial a avansat cu 27% la nouă luni, an/an. Totuşi, în septembrie, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul – care reflectă cel mai bine evoluţia consumului privat – s-a redus faţă de august cu 4,9%, în vreme ce reintroducerea accizei speciale la carburanţi a determinat scăderi pe acest segment de minus 9,8% în septembrie faţă de august. Prin urmare este de aşteptat o temperare uşoară a consumului spre final de an.

Consumul a crescut puternic pentru că salariile au crescut. Potrivit INS, salariul mediu net pe economie a ajuns în luna septembrie la 2.346 de lei, în creştere cu 13% faţă de perioada similară din anul anterior.

Aceste două fapte conjugate au condus la deteriorarea substanţială a deficitului comercial şi a deficitului de cont curent care au însă consecinţe.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus recent că avansul deficitului comercial şi al deficitului de cont curent trebuie puse în legătură cu actualul curs leu/euro – un curs care a sărit în ultimele zile de 4,6 lei/euro.

Potrivit datelor publicate ieri de INS, în primele nouă luni din an exporturile au crescut cu 9,2%, dar importurile au avansat 11,8%.

În primele nouă luni din 2017 exporturile au însumat 46,6 miliarde de euro, iar importurile au însumat 55,5 miliarde de euro.

Astfel, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în primele nouă luni din 2017 a fost de 8,88 miliarde de euro, mai mare cu 1,95 miliarde de euro decât cel înregistrat în perioada similară din 2016.

În septembrie 2017 exporturile FOB au fost de 5,5 miliarde de euro, importurile CIF au fost de 6,5 miliarde de euro, rezultând un deficit de peste un miliard de euro.

Faţă de luna septembrie 2016, exporturile din luna septembrie 2017 au crescut cu 6%, iar importurile au crescut cu 9,2%.

Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în primele nouă luni din 2017 a fost de 35,3 miliarde de euro la expedieri şi de 42,1 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 75,9% atât din total exporturi cât şi din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2017 a fost de 11,2 miliarde de euro la exporturi şi de 13,3 miliarde de euro la importuri, reprezentând 24,1% din totalul exporturilor, atât din total exporturi cât şi din total importuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO