Fermele româneşti au avut în 2021 o producţie de 41,7 milioane de hectolitri de lapte, cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, astfel că industria laptelui locală resimte din plin efectele scumpirilor în lanţ, de la energie la îngrăşăminte şi furaje pentru animale.
„Viitorul zootehniei este foarte sumbru. Tinerii nu vor să se mai îndrepte către zootehnie. Îmi este foarte greu să găsesc, spre exemplu, un medic veterinar”, a spus Claudiu Daviţoiu, proprietarul Agroindaf Afumaţi, o fermă cu 1.200 de vaci, dintre care 500 vaci de lapte. De asemenea, antreprenorul mai lucrează şi 1.000 de hectare de teren pentru a produce furaje.
Iar perspective de revenire a sectorului nu se arată în contextul în care preţurile continuă să crească, iar fermierii aşteaptă intervenţia statului pentru a putea să păstreze businessurile pe linia de plutire.
„În acest sector este nevoie de intervenţia statului pentru că deja sunt judeţe în care fermierii au început să taie vacile. Trebuie oprit măcelul“, atrage atenţia Dimitrie Muscă, proprietar al Combinatului Agroindustrial (CAI) Curtici din judeţul Arad, care are circa 3.000 de vaci de carne şi de lapte.