În iulie curent, datoria publică externă a ajuns la o pondere de 48,1% din totalul datoriei externe nemaiîntâlnită până acum. În 2007, anul aderării la UE, ponderea datoriei publice externe în total datorie era de 22%, în 2015 aceasta ajunsese la 34% şi iar în iulie 2024 la 48%. Lucian Bondoc, managing partner la casa de avocatură Bondoc & Asociaţii, atrage atenţia că mare parte din această creştere a datoriei publice vine din cheltuielile statului cu funcţionarii publici, care s-au dublat în ultimii patru ani, ajungând la niveluri record.
„Datoria publică a României începe să fie un pericol şi trebuie să ne gândim puţin la nişte lucruri simple. În ultimii patru ani s-au dublat cheltuielile cu funcţionarii publici. Când reduci ceva sau când dublezi în 3-4 ani trebuie să aibă noimă. În ultimii doi ani am împrumutat pe pieţele externe mai mult decât China, 50 de miliarde în plus“ a declarat Lucian Bondoc, managing partner la casa de avocatură Bondoc & Asociaţii, în cadrul emisiunii de business ZF Live.
Lucian Bondoc atrage atenţia că o altă problemă a economiei este lipsa de strategie. În loc ca împrumuturile să fie folosite pentru a dezvolta o economie bazată pe investiţii, banii merg în consum, o strategie defectuoasă pe termen lung, mai ales dacă se iau în considerare şi alte probleme precum lipsa forţei de muncă, deficitul bugetar sau încetinirea economică.
„Dobânzile externe au crescut, practic serviciul datoriei începe să ne coste, iar asta este transfer direct în afară, iar noi stimulăm consumul şi transferăm PIB în afară pentru că importăm mare parte din produse, există un dezechilibru comercial foarte mare. Sunt lucruri care se adună” a mai spus Lucian Bondoc la ZF Live.