Eveniment

Avertismentul ministrului Sănătăţii: Când am putea avea un nou vârf la pandemiei în România şi la câte cazuri ne putem aştepta

Avertismentul ministrului Sănătăţii: Când am putea...

Autor: Otilia Serescu

16.04.2020, 16:18 717

Lipsa izolării vuluntare în perioada sărbătorilor pascale poate duce la ridicarea numărului de infecţii cu coronavirus la circa 20.000 de cazuri, iar un nou vârf al epidemiei ar putea fi înregistrat în toamna acestui an, a spus, joi, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

„În cazul în care vom avea o transmitere accentuată în comunităţi, nerespectarea unor reguli putem merge şi la mai multe cazuri, 15.000-20.000 dacă nu avem acele precauţii. Menţin ce am spus şi acum patru şi opt săptămâni: izolare voluntară la domiciliu, încă nu este timpul. Rămâne acel timp când vom vedea stagnarea numărului de cazuri de la o zi la alta şi chiar când vom avea cazuri noi”, a spus Nelu Tătaru, la DIGI 24 TV.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că trebuie să ne obişnuim să convieţuim încă două sezoane cu acest virus

„Nu vom avea aceeaşi manifestare. O parte din populaţie se va imuniza, o parte va respctea nişte precauţii pentru că venimde pe o pandemie cum n-a mai fost. Acea etapă sezonieră se va transforma în etapa gripală. Depinde de noi dacă o vom transforma într-o simplă gripă sezonieră şi să vină un moment când vom stabiliza un virus din care să putem face un vaccin. (...) Ar mai putea fi un vârf în toamnă, dar nu de amploarea aceasta. Depinde de noi dacă va fi vârf sau o simtpomatologie frustă respiratorie superioară”, a spus sursa citată.

Nelu Tătaru a spus că numărul de cazuri raportat va fi influenţat de modul în care se vor comporta în perioada sărbătorilor pascale.

„Am spus la început că vom fi pe un vârf la şapte, zece zile după sărbătorile de Paşte. Acest vârf se va duce mai târziu şi va fi mai abrupt după ce facem în aceste zile. Menţinem izolare, menţinem distanţarea, atunci putem avea acelaşi parcurs pe care îl avem acum până în 20, 25 aprilie, urmând ca după cele şapte, zece zile de după Paşte să putem vedea o stagnare ca număr de cazuri noi. Poate după 15 mai vom vedea o scădere a numărului de cazsuri noi de la o zi la alta”, a mai spus Tătaru, la DIGI 24 TV.

Grupul de Comunicare Strategică anunţă că până joi, pe teritoriul României, au fost confirmate 7.707 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 1.357 au fost declarate vindecate şi externate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO