Eveniment

Avioanele pentru Ucraina s-au blocat: SUA refuză ideea pentru evitarea unui conflict la scară globală

Avioanele pentru Ucraina s-au blocat: SUA refuză ideea...

Autor: Mihai Draghici

10.03.2022, 01:24 40

Administraţia Joseph Biden nu susţine, în momentul de faţă, propunerea Poloniei privind trimiterea de avioane de vânătoare MiG-29 Ucrainei, apreciind că aceste capabilităţi nu ar modifica eficienţa Forţelor Aeriene ucrainene, ci ar genera "riscuri majore" privind un conflict direct NATO-Rusia.

Departamentul american al Apărării a prezentat, miercuri seară, evaluările privind eficienţa unui eventual transfer de avioane de vânătoare MiG-29 Ucrainei. Pentagonul respinsese oricum marţi planul Poloniei de a transfera avioane MiG-29 la Baza americană Ramstein din Germania, pentru a fi trimise apoi Ucrainei, avertizând asupra "complexităţii" operaţiunii logistice şi asupra riscurilor "grave" privind un conflict cu Rusia.

Miercuri, Washingtonul a explicat, conform site-ului Axios.com, că în momentul de faţă nu se pune problema oferirii de avioane de vânătoare Ucrainei. "Apreciem că trimierea de avioane Ucrainei probabil nu ar modifica semnificativ eficienţa Forţelor Aeriene ucrainene în raport cu sfera capabilităţilor ruse. Prin urmare, credem că eficienţa transferului acelor avioane MiG-29 este scăzută", a declarat miercuri John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

"Evaluările comunităţii serviciilor de informaţii relevă că transferul avioanelor MiG-29 poate fi interpretată eronat ca fiind o escaladare a conflictului şi ar putea rezulta într-o reacţie semnificativă a Rusiei care ar putea amplifica riscurile unei escaladări militare cu NATO. Prin urmare, apreciem că transferul avioanelor MiG-29 în Ucraina ar genera riscuri majore", a argumentat John Kirby.

"Generozitatea poloneză este evidentă pentru întreaga lume. Dar, în acest moment, credem că furnizarea de avioane militare ar oferi o suplimentare operaţională limitată, însă cu riscuri majore", a subliniat John Kirby.

Statele Unite au oferit deja Ucrainei echipamente militare defensive de milioane de dolari, inclusiv rachete Javelin şi Stinger. Ucraina a cerut statelor occidentale avioane de vânătoare de tip MIG-29, pe care sunt instruiţi piloţii militari ucraineni, pentru a lupta împotriva armatei ruse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO