Eveniment

Avionul NATO care transportă 10 răniţi spre Marea Britanie şi Norvegia a decolat de pe Otopeni

Avionul NATO care transportă 10 răniţi spre Marea...

Autor: Roxana Preda

08.11.2015, 22:58 72

Nouă pacienţi vor fi internaţi în spitalele din Marea Britanie şi unul în Norvegia, deşi pe lista iniţială a răniţilor care urmau să fie preluaţi de aeronava NATO se aflau 12 persoane, dintre care una trebuia să ajungă în Finlanda.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că operaţiunea a decurs bine, nu a fost niciun eveniment pe durata transportului pacienţilor cu ambulanţele şi îmbarcarea lor în avion. El a mai precizat că la bordul aeronavei sunt nouă medici specializaţi în medicina de urgenţă şi opt asistenţi.

Arafat a precizat că nu poate spune câţi pacienţi vor fi transferaţi luni în străinătate.

Iniţial urmau să fie transferaţi 12 răniţi, dar situaţia s-a modificat în cursul serii.

"Pacienţii pe care voiam să-i luăm erau în total 12. Nu mai luăm 12. Statea a doi dintre ei s-a deteriorat. Au rămas 10, iar aceştia vor pleca în Marea Britanie şi in Norvegia. Pacientul care trebuia să meargă in Finlanda va rămâne în Marea Britanie", a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat ca avionul NATO este mult mai încăpător şi rapid decât avioanele Spartacus şi Hercules de care beneficiază aviaţia română.

Folosirea acestei aeronave a fost ideea MApN, a mai spus Arafat.

"Cu acest avion am redus timpul pentru misiune. Vor fi trei ore până în Marea Britanie",a adăugat acesta.

Aeronava NATO urma să transporte, în cursul nopţii, 12 pacienţi în Marea Britanie (nouă), Norvegia (doi) şi Finlanda (unul), iar printre aceştia se va afla şi un adolescent în vârstă de 18 ani.

Pacienţii vor fi însoţiţi de medici români şi este posibil ca unii dintre ei să rămână în statele respective pentru a urmări evoluţia răniţilor.

Până acum 22 de persoane rănite în incendiul din Colectiv au fost transportate spre clinci din străinătate, trei au decedat. Ultimul a fost bateristul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache, care murit, duminică seară, după ce a intrat în stop cardiorespirator în aeronava care îl transporta la o clinică din Elveţia şi care a fost întoarsă din drum.

Bilanţul persoanelor decedate în urma incendiului din Colectiv a ajuns la 45.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO