Eveniment

Azi se dă unul dintre cele mai aşteptate verdicte: Cine este mai puternic dintre Hidroelectrica şi cei mai tari „băieţi deştepţi“

Azi se dă unul dintre cele mai aşteptate verdicte: Cine este mai puternic dintre Hidroelectrica şi cei mai tari „băieţi deştepţi“

Foto Shatterstock

Autor: Roxana Petrescu

20.07.2012, 00:07 1851

Azi va avea loc ultima discuţie dintre Hidroelectrica şi marii posesori de contracte directe, exclusiv Alro, fiind aşteptate la negocierile finale Energy Holding şi Alpiq, companii care anul trecut au luat o treime din producţia de energie a companiei de stat la un preţ cu 70% mai mic decât cel din piaţă.

"Mâine (azi - n. red.) este ultima discuţie", a declarat Remus Borza, avocatul care controlează Euro Insol, firma desemnată ca administrator judiciar al Hidroelectrica după intrarea în insolvenţă.

Cel mai valoros activ al statului, care acoperă o treime din producţia de energie a României, şi-a cerut singur insolvenţa pe 15 iunie şi a obţinut-o cinci zile mai târziu, creând o undă de şoc în întreaga piaţă. Hidroelectrica a ajuns anul trecut la afaceri de 713 mil. euro şi a avut un profit net de numai 1,5 mil. euro.

După intrarea în insolvenţă au intrat în analiză toate contractele companiei, atât cele privind vânzarea energiei electrice, cât şi cele pentru servicii de care are nevoie Hidroelectrica.

Din zece au rămas şapte

În total, la începutul acestui proces Hidroelectrica avea zece contracte directe de vânzare a energiei în derulare, din care până în acest moment au fost denunţate trei: cele semnate cu firma gălăţeană Euro P.E.C, cu EFT AG şi cu EFT România. Totodată, s-a negociat o creştere de preţ pentru contractul dintre Hidroelectrica şi Electromagnetica, de la 140,2 lei pe MWh la 198,6 lei pe MWh. Mâine însă este aşteptat rezultatul negocierilor cu doi dintre cei mai mari abonaţi la energia ieftină produsă de Hidroelectrica: Energy Holding şi Alpiq.

Energy Holding este poate una dintre cele mai cunoscute afaceri private cu energie din România, fiind pusă pe picioare de Bogdan Buzăianu, finul fostului ministru al industriilor din perioada guvernării PSD, Dan Ioan Popescu. În 2004 Energy Holding semnează un contract direct pe zece ani de zile cu Hidroelectrica. Prin 19 acte adiţionale, compania de stat s-a angajat să-i vândă acestei companii o bună parte din producţie, cantităţile şi preţurile fiind fixate. Potrivit informaţiilor disponibile, iniţial în 2004 preţul de vânzare a fost stabilit la circa 23-24 de dolari pe MWh şi într-o perioadă de zece ani de zile acesta nu ar fi trebuit să se aprecieze cu mai mult de zece dolari. În ciuda faptului că era un contract dezavantajos pentru stat, la finalul anului 2009, în timpul mandatului lui Adriean Videanu la conducerea Ministerului Economiei, contractul dintre Hidroelectrica şi Energy Holding se prelungeşte cu 5 ani, până în 2018. Numai anul trecut Energy Holding a luat de la Hidroelectrica 2,15 TWh de energie pentru care a plătit 280,2 milioane de lei (circa 66 de milioane de euro), adică 130 de lei pe MWh. Pe bursa de energie OPCOM, preţul spot a ajuns însă anul trecut la 221 de lei pe MWh, în timp ce media contractelor bilaterale a fost de 162 de lei pe MW.

Ofertă bună

Borza spunea recent că Energy Holding s-a prezentat la negocierile cu Hidroelectrica cu o ofertă neaşteptat de bună, dar încă insuficientă.

Alpiq RomEnergie şi Alpiq RomIndustries sunt alte firme care au contracte generoase cu Hidroelectrica. Alpiq Rom­Energie s-a format în jurul EHOL Distribution, un pui al Energy Holding, iar Alpiq RomIndustries este fostul Buzmann Industries, o companie care, potrivit informaţiilor disponibile, ar fi fost controlată tot de Bogdan Buzăianu.

Contractul dintre Hidroelectrica şi Alpiq RomEnergie datează din 2008, iar cel cu Alpiq RomIndustries este din 2004. Cele două companii au cumpărat anul trecut de la Hidroelectrica 2,5 TWh împreună, pentru care au plătit un preţ de 130 de lei pe MWh, la fel ca Energy Holding.

Un alt verdict aşteptat în ceea ce priveşte contractele directe ale companiei este cel în cazul Alro, cel mai mare consumator de energie din România care are cel mai important contract semnat cu Hidroelectrica.

În acest caz, negocierile ar trebui finalizate săptămâna viitoare.

Se poate şi pe bursă

Din contractele reziliate până acum, deja primele cantităţi au ajuns pe bursa de energie OPCOM, companiile bătându-se pentru câteva picături din cea mai ieftină electricitate din România.

"La licitaţiile celor două pachete ofertă de 12.240 MWh fiecare, aferente perioadei 1 august - 31 decembrie 2012, au participat un număr record de ofertanţi, 21 la primul, respectiv 16 la cel de-al doilea. Ofertele câştigătoare sunt ale RePower Furnizare cu 255,77 lei/MWh, respetiv CEZ Trade România cu 256,50 lei pe MWh", spun reprezentanţii Hidroelectrica.

Totodată, în cursul zilei de ieri au avut loc întâlniri cu companiile care prestează fel şi fel de servicii pentru Hidroelectrica, aceasta fiind a doua sursă majoră de evaporare a profiturilor din compania de stat.

"Am avut şase întâlniri cu toţi cei mari. Printre aceştia se numără Energoconstrucţia, Hidroconstrucţia, UCM Reşiţa sau Energomontaj", a mai precizat Borza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO