Eveniment

​Bacalaureat 2021. Anul acesta s-au înscris 133.663 de candidaţi, cu 22.000 mai puţini faţă de 2020. În ultimii cinci ani şcolari s-au pierdut pe drum anual între 10.000-12.000 de absolvenţi de liceu care nu s-au prezentat şi la BAC

​Bacalaureat 2021. Anul acesta s-au înscris 133.663 de...

Autor: Ramona Cornea

28.06.2021, 15:45 156

Examenul de bacalaureat din acest an a debutat astăzi, 28 iunie, cu susţinerea probei scrise la limba şi literatura română. Examenul de bacalaureat din acest an este organizat în 802 centre, iar pentru susţinerea probelor scrise din examenul de bacalaureat s-au înscris 133.663 de candidaţi, dintre care 114.137 sunt candidaţi din promoţia curentă, iar 19.526 sunt candidaţi din promoţiile anterioare. În Bucureşti sunt peste 15.300 de candidaţi în această sesiune a examenului, conform datelor oferite de Ministerul Educaţiei.

Anul acesta, din cauza pandemiei, probele de competenţe nu au mai fost susţinute, ci vor fi echivalate, la fel cum s-a întâmplat şi în 2020.

În 2021, numărul absolvenţilor de liceu înscrişi pentru examenul de bacalaureat este mai mic cu 22.000 de candidaţi în raport cu anul trecut. Printre motivele oferite de ministrul Sorin Cîmpeanu pentru această si­tuaţie sunt accen­tuarea aban­donului şcolar din cauza pandemiei de COVID-19, cât şi faptul că unii elevi de clasa a XII-a nu au reuşit să îşi încheie me­diile necesare pentru a absolvi.

„Raportat la promoţia curentă sunt 11.000 mai puţini, plus 11.000 raportat la promoţiile anterioare. Anul trecut au fost peste 31.000, acum aproape 20.000 de candidaţi înscrişi din promoţiile anterioare. Asta ne arată că dincolo de problemele cronice ale învăţământului din România, ruptura elevilor faţă de şcoală, pe această lungă perioada de criză sanitară, a determinat lipsa contactului cu un număr mai redus de elevi înscrişi la examenul de bacalaureat. Pe de altă parte şi cei care au vrut să se înscrie au avut dificultăţi cu privire la încheierea situaţiilor şcolare care le-ar fi permis să între în examenul de bacalaureat”, a spus ministrul educaţiei pentru Aleph.

În total, în România sunt peste un milion de absol­­venţi de liceu care nu au susţinut examenul de ba­ca­­laureat, după cum a spus anterior Sorin Cîmpeanu.

De altfel, în ultimii cinci ani şcolari s-au pierdut pe drum între 10.000-12.000 de absolvenţi de liceu care nu s-au prezentat şi la examenul de bacalaureat, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică centralizate de ZF. Cel mai mare număr de absolvenţi de liceu care nu s-au prezentat şi la BAC a fost în 2019, când au absolvit mai mult de 149.000 de elevi, dar s-au prezentat circa 137.000.

Mihaela Nabăr, directorul executiv al fundaţiei World Vision România, spunea anterior pentru ZF că un alt factor care duce la această prezenţă scăzută şi la faptul că aceşti copii se pierd pe drum este că în pandemie au fost foarte mulţi părinţi, 60% conform unui studiu al World Vision România, care şi-au pierdut joburile. Circa 56% dintre părinţii incluşi în studiul menţionat de directorul executiv al fundaţiei World Vision România au spus că nu îşi mai permit să îşi ducă copiii la şcoală pentru a-şi continua studiile.

Sorina Donisa, CEO al companiei de recrutare APT Resources & Services, afirma şi ea pentru ZF că plaja de locuri de muncă la care un candidat care nu a absolvit examenul de bacalaureat se restrânge deoarece unele companii au printre condiţiile de angajare o astfel de diplomă. Salariul oferit unui candidat fără diploma de BAC diferă în funcţie de industria care oferă job-ul, oraş, strategia companiei de atragere a candidaţilor, iar nivelul salariului fix lunar variază de regulă între 1.500 lei net şi 2.200 lei net, spunea CEO-ul APT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO