Eveniment

Banca Mondială a devenit optimistă: Economia României va creşte cu 4,3% în acest an şi cu 4,1% în 2022

Banca Mondială a devenit optimistă: Economia României...

Autor: Iulian Anghel

01.04.2021, 00:05 293

Ultima estimare a Băncii Mon­diale este că economia României va creşte cu 4,3% în acest an şi cu 4,1% în 2022, după căderea de 3,9% în 2020. Veştile mai puţin bune sunt că deficitul bugetar va rămâne extrem de sus, în vreme ce datoria publică va sări în 2023 de 60% din PIB, adică peste limita impusă de Tratatul de la Maastricht. Prin urmare, chiar dacă nimeni nu o spune acum, vor urma ani îndelungi de restricţii bugetare.

Potrivit Băncii Mondiale, economia României va creşte susţinut în a doua parte a anului. Ritmul va depinde însă de evoluţia programului de vaccinare şi va depinde, de asemenea, de ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană. Trei sferturi din exporturile României merg spre UE, prin urmare economia ţării care ar urma să însemne, în acest an, în jur de 220 mld. euro depinde de ceea ce se întâmplă în Germania, Italia sau în Franţa (primii trei parteneri la comerţul internaţional ai ţării).

„Banca Naţională a României va continua să relaxeze politica monetară, susţinând redresarea economiei”, cred economiştii Băncii Mondiale. Însă BNR a dat de înţeles, recent, că va amâna reducerea dobânzii de politică monetară (1,25% la acest moment) din cauza inflaţiei care creşte peste aşteptări şi peste ţintele băncii centrale (2,5%, plus/minus 1%). De altfel, minuta ultimei şedinţe a consiliului de administraţie al BNR arată că membrii consiliului estimează o inflaţie la limita de sus a intervalului. Chiar Banca Mondială crede că inflaţia va fi în acest an de 3% şi de 3,2% în anul ce vine.

Nici alţi indicatori macro nu stau bine. Potrivit BM, pe măsură ce economia revine pe creştere, pre­siunile legate de inflaţie şi deficitul de cont curent vor creşte. Reducerea puternică a deficitului bugetar este improbabilă în 2021, în condiţiile în care guvernul trebuie să susţină măsurile de redresare economică.

Potrivit sursei citate, vom avea un deficit de cont curent de 5,4% din PIB în 2021, faţă de 5% în 2020, acesta urmând să crească la 5,7% în 2022.

Creşterea deficitului de cont, alături de deficitul bugetar care va rămâne sus, va pune însă presiune pe cursul de schimb care, în ciuda veştilor proaste, a rămas stabil în ultimul an. Însă o devalorizare de aproape 1% în doar două luni din 2021 nu îi poate bucura pe cei care au credite în euro.

În privinţa deficitului bugetar, Banca Mondială crede că acesta va fi de 7,2% din PIB în 2021, de la 9,8% în 2020. Datoria publică ar urma să crească, prin urmare, de la 47,7% din PIB în 2020 la 53,6% din PIB în 2021 şi va sări la 62% din PIB în 2023. O astfel de perspectivă l-ar fi îngrozit, în urmă cu câţiva ani, pe orice economist, având în vedere că economiile mici suportă cu greu povara datoriilor mari.

Cu toată această perspectivă sumbră, Banca Mondială notează că nivelul datoriei României rămâne printre cele mai mici din UE.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO