Eveniment

Banca Mondială: Lumea emergentă a obosit în urmărirea ţărilor avansate

BM estimează că în ritmul actual de creştere economiile emergente vor avea nevoie de aproape 68 de ani pentru a ajunge din urmă SUA în ceea ce priveşte PIB per capita.

BM estimează că în ritmul actual de creştere economiile emergente vor avea nevoie de aproape 68 de ani pentru a ajunge din urmă SUA în ceea ce priveşte PIB per capita.

Autor: CătăIina Apostoiu

09.06.2016, 00:07 1046

Perioada de care ţările emer­gente au nevoie pentru a prinde din urmă ţările dezvoltate la capitolul venituri a crescut cu câteva decenii din cauza încetinirii economiilor lor  şi a impactului declinului preţurilor materiilor prime, relevă un raport al Băncii Mondiale citat de Financial Times.

Banca şi-a redus recent proiecţia de creştere a economiei mondiale din cauza a ceea ce aceasta a numit drept o perfor­manţă mult mai slabă decât se estimase a ţărilor exportatoare de materii prime.

Banca se aşteaptă acum ca economia mondială să avanseze cu 2,4% în acest an, faţă de proiecţia iniţială de 2,9%, ţările exportatoare de materii prime ca grup urmând a creşte cu numai 0,4%, faţă de estimarea anterioară de 3,2% lan­sată nu mai târziu de 2013.

Reducerea estimărilor a fost însoţită de o nouă analiză care indică faptul că pentru prima dată de la începutul secolului o ma­joritate de economii emergente şi în curs de dezvoltare nu-şi mai micşo­rează decalajul la capitolul venituri faţă de SUA şi alte ţări bogate.

Anul trecut, numai 47% din 114 ţări în curs de dezvoltare monitorizate de bancă înregistrau progrese în eforturile de a prinde din urmă SUA în raport cu PIB-ul pe cap de locuitor, sub nivelul de 50% pentru prima dată din 2000 şi în scădere de la 83% în 2007.

Acest lucru, avertizează eco­nomiştii băncii, va avea un impact semnificativ asupra viitorului pe care-l anticipează oamenii din ţările respective.

„În timp ce înainte de criză pieţele emergente se puteau aştepta să atingă nivelul de venituri din ţările avansate în decurs de o gene­raţie, creşterea redusă din ultimii ani a prelungit această perioadă cu câteva decenii“, relevă analiza Băncii Mondiale.

Oficiali ai Fondului Monetar Internaţional au avertizat la rândul lor în ultimele luni că aşa-numitul proces de „convergenţă econo­mică“ a încetinit la două treimi din rata de dinaintea crizei. Avertis­mentul băncii creionează însă o imagine şi mai clară.

În perioada de cinci ani de dinaintea crizei din 2008, pieţele emergente se puteau aştepta să ajungă la nivelul PIB pe cap de locuitor al SUA în 42,3 ani în medie, potrivit analizei băncii.

Însă în ultimii trei ani, în con­diţiile în care economii im­portante ca Brazilia, Rusia şi Africa de Sud au încetinit sau au alunecat în recesiune, perioada respectivă s-a extins la 67,7 ani. Încetinirea a dus în acelaşi timp la o creştere puternică a cererii de împrumuturi din partea Băncii Mondiale. Banca se aşteaptă să acorde un volum record de credite de până la 30 miliarde de dolari în acest an.

Ayhan Kose, unul din autorii raportului băncii, arată că declinul preţurilor materiilor prime, care a început în 2011 şi a accelerat odată cu scăderea preţurilor petrolului, a împărţit economiile emergente în două.

Multe economii în curs de dezvoltare importatoare de materii prime cum ar fi China şi India au beneficiat de pe urma scăderii preţurilor şi s-au dovedit relativ rezistente. Alte ţări exportatoare de materii prime, însă, se confruntă acum cu dileme cum ar fi cea legată de cum să soluţioneze problema deficitelor fiscale generate de diminuarea veniturilor din petrol şi devalorizării monedelor locale.

Încetinirea va afecta în acelaşi timp eforturile de reducere a sărăciei, potrivit lui Kose. “Principala soluţie pentru reducerea sărăciei este creşterea economică”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO