Eveniment

Banca Mondiala: Reformati sectorul public, eficientizati politica fiscala si continuati creditarea firmelor. Cum comentati?

Banca Mondiala: Reformati sectorul public, eficientizati politica fiscala si continuati creditarea firmelor
20.07.2009, 00:00 147

Strategia pune accentul pe reformarea sectorului public, incurajeaza cresterea si competitivitatea si promoveaza incluziunea sociala. In opinia expertilor institutiei financiare internationale, impactul programelor de asistenta sociala asupra saraciei sunt limitate, iar ponderea romanilor care traiesc in saracie absoluta va creste de la 5,7% in 2008 la 7,4% in 2009, respectiv la 1,6 milioane de persoane. Saracia urmeaza sa creasca intr-un ritm mai alert in zonele urbane, cu 40%, decat in mediul rural, unde va urca cu 30%.
Pentru ca Romania sa evite riscul unei „aterizari dure", Banca Mondiala apreciaza ca este necesara consolidarea rapida si profunda a politicii fiscale, reformele fiscale trebuind sa vizeze imbunatatirea disciplinei bugetare si eficientizarea cheltuielilor.
Guvernul mai are multe de facut pentru a reduce birocratia legata de mediul de afaceri, iar sistemul judiciar romanesc are inca probleme de coruptie, eficienta si responsabilitate, apreciaza expertii institutiei financiare internationale.
Mentinerea creditarii societatilor private, in special a IMM-urilor si firmelor din sectorul agricol, este critica pentru indepartarea efectelor economice si sociale ale crizei, potrivit Bancii Mondiale.
In contextul crizei, incetinirea fluxurilor de capital, presiunile de depreciere a monedei nationale si reducerea cererii aduc riscuri pentru stabilitatea financiara.
Banca Mondiala a aprobat joi un prim imprumut, de 300 de milioane de euro (423 de milioane de dolari), din programul propus de finantare pentru Romania in valoare de un miliard de euro, pentru a ajuta la atenuarea efectelor crizei economice globale si la reluarea proceselor de crestere economica si convergenta.
„Acest imprumut sprijina implementarea programului guvernamental de consolidare a modului in care sunt gestionate cheltuielile publice, de diminuare a impactului crizei asupra cetatenilor saraci si vulnerabili, precum si de minimizare a riscurilor aferente crizei sectorului financiar national, prin abordarea vulnerabilitatilor existente si potentiale si prin consolidarea procesului de reglementare si consolidare, in vederea sustinerii pe termen lung a unui sector financiar mai rezistent, care sa functioneze mai bine", a declarat Benoit Blarel, seful Biroului Bancii Mondiale in Romania, intr-un comunicat.
 

Saracie

  • Ponderea romanilor care traiesc in saracie absoluta va creste de la 5,7% in 2008 la 7,4% in 2009, respectiv la 1,6 milioane de persoane, copiii urmand sa fie cei mai afectati.
  • Saracia va creste intr-un ritm mai alert in zonele urbane, cu 40%, decat in mediul rural, unde va urca cu 30%.
  • Saracia ramane concentrata in cadrul grupurilor vulnerabile, in special in zonele rurale, unde traiesc 75% din cei saraci.
  • Impactul programelor de asistenta sociala asupra saraciei sunt limitate, cheltuielile destinate acestui segment pe cap de locuitor fiind cele mai reduse din UE.

Banci

  • Mentinerea creditarii societatilor private, in special a IMM-urilor si firmelor din sectorul agricol, este critica pentru indepartarea efectelor crizei.
  • Deprecierea cu 15% a leului fata de euro din octombrie 2008 a pus presiuni pe datoriile populatiei, firmelor si pe bilanturile bancilor.
  • BNR a intervenit in piata interbancara cu circa 4,5 mld. euro din rezerve, din octombrie 2008 pana in prezent, pentru a diminua volatilitatea cursului.
  • Incetinirea fluxurilor de capital, presiunile de depreciere a leului si reducerea cererii aduc riscuri pentru stabilitatea financiara.

Fiscal

  • Consolidarea rapida si profunda a politicii fiscale va fi necesara pentru ca Romania sa evite riscul unei „aterizari dure".
  • Reformele fiscale trebuie sa urmareasca imbunatatirea disciplinei bugetare, cresterea colectarii taxelor si eficientizarea cheltuielilor.
  • Politicile fiscale si de venituri au fost in mare parte pro-ciclice si au condus la dezechilibre si vulnerabilitati care nu mai sunt sustenabile.
  • Este necesar un sistem mai transparent si motivant al sistemului public de plati.
  • Guvernul mai are multe de facut pentru a reduce birocratia legata de mediul de afaceri.

Pensii

  • Sistemul de pensii ramane vulnerabil din cauza beneficiarilor care depasesc ca numar contribuabilii, dar si a faptului ca a fost supus unor decizii politice ad-hoc.
  • Restructurarea sistemului de pensii din Romania se incadreaza in reformele care au avut succes, dar sustenabilitatea procesului este pusa in pericol in prezent de promisiunile de majorare a pensiilor.
  • Deficitul aferent sistemului va urca de la 1,7% din PIB in 2009 la 3,5% din PIB in 2050.
  • BM sustine adoptarea unei legi revizuite a sistemului de pensii, prin care acestea sa se indexeze la inflatie.

Agricultura

  • Agricultura este fragmentata si invechita in ciuda terenurilor arabile extinse si a climei favorabile si are nevoie de investitii majore la capitolul competitivitate.
  • Romania a facut progrese in ceea ce priveste absorbtia de fonduri destinate agriculturii, dar impactul asupra restructurarii si dezvoltarea economica rurala trebuie monitorizate in continuare.
  • BM ramane activa in agricultura prin trei proiecte legate de calitatea terenurilor si de absorbtia fondurilor UE, imbunatatirea competitivitatii si reabilitarea sistemelor de irigatie si cresterea productivitatii.

Transporturi

  • Sectorul transporturilor ramane ineficient si nu a fost reformat in mare parte, desi Guvernul este concentrat pe dezvoltarea comunicatiilor si transporturilor pentru a intensifica competitivitatea si a creste mobilitatea.
  • Planul pentru infrastructura include dezvoltarea unei strategii pe termen mediu pentru transporturi, un program si un plan de finantare si restructurarea companiilor detinute de stat.
  • Fonduri europene de peste 4,5 mld. euro prevazute pentru programul operational de transporturi in perioada 2007 - 2013.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO