Eveniment

Banca Naţională dă băncilor posibilitatea să se implice în salvarea companiilor

16.06.2010, 23:08 26

Băncile vor putea să se implice activ în restructurareacompaniilor intrate în insolvenţă şi de la care au de recuperatratele la credite prin preluarea temporară a unei părţi dincapitalul social al companiilor, şi nu doar să aştepte pe margineredresarea afacerilor.

Potrivit unui proiect de regulament emis de BNR, o instituţie decredit, persoană juridică română, poate dobândi cu caractertemporar acţiuni în cursul unei operaţiuni de asistenţă saurestructurare financiară dacă dispune de şi pune în practică unplan viabil de asistenţă sau restructurare financiară pentru firmaîn cauză, dacă nu mai există o altă modalitate viabilă şi mairentabilă de a asigura interesele instituţiei de credit şi dacăexpunerea instituţiei de credit faţă de entitatea respectivăreprezintă peste 60% din datoriile entităţii. Perioada deţinerii deacţiuni nu poate depăşi 24 de luni.

Proiectul de regulament vine într-un context economic în caretot mai multe companii anunţă că nu îşi pot plăti creditele şiintră în insolvenţă.

Recent, lanţul de magazine Diverta a intrat în insolvenţă pentrudatorii de 10 mil. euro, din care creditele coontractate la băncireprezintă 8,5 mil. euro, în scurt timp o altă afacere controlatăde omul de afaceri Octavian Radu, TCE Logistică, şi-a anunţatintrarea în insolvenţă, cu credite bancare în valoare de 3,3 mil.euro.

"Ceva trebuie să se întâmple, economia nu mai poate merge capână acum, fără lichidări şi falimente majore. În cazul de faţă,băncile pot fi o soluţie", a spus Matei Păun, managing director labanca de investiţii BAC Investment.

"În proiectul BNR este vorba despre o metodă clasică derestructurare prin care creditorii şi debitorii cad de acord căeste mai bine să nu vândă acum activele companiei, pe care arîncasa foarte puţin, şi să se implice în restructurarea companieipentru a obţine un preţ mai bun în viitor. Despre un debitor cu unnivel ridicat al datoriilor în raport cu cifra de afaceri nu se maipoate spune că firma îi aparţine", a fost de părere Cristian Nacu,partener la compania de private equity Enterprise Investors.

Transformarea datoriilor în acţiuni (metodă denumită"debt/equity swap") se face la o valoare raportată la piaţă, darmanagementul companiei poate oferi o rată de schimb mai ridicatăpentru a creşte atractivitate acţiunii şi interesul creditorilorpentru schimb. "Este foarte important modul în care se va aplicaacest proiect de regulament şi cum se vor face evaluările", aadăugat Păun, managing director la banca de investiţii BACInvestment.

Potrivit BNR, structura de conducere a instituţiei de credit areresponsabilitatea de a asigura că deţinerile temporare de acţiuniîn cursul unei operaţiuni de asistenţă sau restructurare financiarăiau în calcul, printre altele, riscurile de concentrare, carerezultă din implicarea băncii în acest gen de operaţiuni, precum şimijloacele de administrare corespunzătoare a acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO