Eveniment

Banca Transilvania: Deficitul balanţei comerciale cu bunuri, care a ajuns la 6,5 mld. euro, creşte din cauza mixului nesustenabil de politici economice

Banca Transilvania: Deficitul balanţei comerciale cu...

Autor: Răzvan Botea

12.07.2019, 00:04 642

Deficitul balanţei comerciale cu bunuri al României s-a intensificat în pri­mele cinci luni ale acestui an cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului tre­cut, ajungând la 6,52 mld. euro, arată datele Institului Naţional de Sta­tistică.

Economiştii de la BT spun că evoluţia se datorează mixului re­la­xat, prociclic şi nesus­te­nabil de politici externe.

„Deficitul balanţei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 30,1% an la an, la 6,5 miliarde euro, în primele cinci luni din 2019, pe fondul mixului rela­xat, prociclic şi nesustenabil de poli­tici eco­nomice. Importurile s-au majorat cu 8,3% an la an, la 35,9 mi­liarde euro, iar exporturile au crescut cu doar 4,4% an la an la 29,3 miliarde euro“, scrie Andrei Rădulescu, direc­torul de ana­liză macroeconomică al Băncii Transil­vania.

Banca Transilvania previzionează că exporturile totale de bunuri şi ser­vicii ar putea creşte cu 5,6% în 2019, ritm inferior dinamicii importurilor, de 8,1%.

„Pentru 2020-2021 ne aşteptăm la creşterea exporturilor şi importurilor totale cu ritmuri medii anuale de 5,7%, respectiv 6,6%. Reiterăm faptul că previzionăm o schimbare de tendinţă pentru deficitul comercial, în contextul perspectivelor de depreciere a cursului real efectiv al leului şi de rebalansare a politicii economice interne.“

În raportul publicat ieri, econo­miştii Băncii Transilvania mai notează faptul că inflaţia s-a temperat în luna iunie a acestui an, indicele preţurilor de consum înregistrând o dinamică anuală de 3,84%. Ei prognozează în continuare o temperare a inflaţiei, atât în 2019, cât şi în 2020.

„Nu în ultimul rând, conform INS preţurile de consum au scăzut cu 0,23% lună la lună în iunie, dinamica anuală decelerând la 3,84% (minimul din februarie), evoluţie influenţată de declinul cotaţiilor la ţiţei şi de apre­cierea monedei naţionale. Prognozăm decelerarea inflaţiei medii anuale (pe indicele armonizat UE) de la 4,1% în 2018 la 3,8% în 2019 şi 3% în 2020“, mai scrie Rădulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO