Eveniment

Bancherii cer plafon de garantare de 80.000 € la „Prima casa ». Finantele promit ca se grabesc

Bancherii cer plafon de garantare de 80.000 € la „Prima casa ». Finantele promit ca se grabesc

Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor: Noi ne-am exprimat dorinta ca Prima casa sa continue, sa se majoreze plafonul de garantare de la 60.000 de euro la 80.000 de euro si sa gasim solutii pentru ca acest program sa devina mai atractiv pentru dezvoltatorii imobiliari. Decizia este acum la Ministerul de Finante

04.02.2010, 23:15 34

Bancherii au cerut ieri majorarea plafonului de garantare incadrul programului "Prima casa" la 80.000 de euro, de la 60.000 deeuro, cat este in prezent, in cadrul unei intalniri cu ministrulfinantelor, a declarat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romanea Bancilor (ARB).

"Comisiile ARB au discutii cu Ministerul de Finante. Noi ne-amexprimat dorinta ca Prima casa sa continue, sa se majoreze plafonulde garantare de la 60.000 de euro la 80.000 de euro si sa gasimsolutii pentru ca acest program sa devina mai atractiv pentrudezvoltatorii imobiliari. Decizia este acum la Ministerul deFinante", a explicat Ghetea pentru ZF.

Programul "Prima casa", demarat in vara trecuta, va continua informa actuala pana la 15 februarie. Potrivit celor mai recenteraportari ale Fondului de Garantare a Creditelor, institutia caregestioneaza plafonul de garantii din partea statului, pana lasfarsitul anului trecut fusesera aprobate credite in valoare deaproape jumatate de miliard de euro. Astfel, clientii care incheieantecontracte de vanzare cumparare pana la 15 februrie au ladispozitie restul de garantii de 500 de milioane de euro, aprobatein forma initiala.

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a aratat dupaintalnirea cu bancherii ca va analiza propunerea de majorare aplafonului, mai multe detalii urmand sa fie disponibile lainceputul saptamanii viitoare, potrivit Mediafax. Vladescu a aratatrecent ca doreste revizuirea programului "Prima casa" astfel incatsa fie incurajata achizitionarea de locuinte noi, insa pana acumFinantele nu au prezentat modalitati concrete prin care vor realizaacest obiectiv.

Astfel, bancherii urmeaza sa aiba intalniri cu oficialiiFinantelor si in perioada urmatoare, insa nu este clar dacaprogramul va putea fi demarat imediat dupa 15 februarie, astfelincat sa nu apara o sincopa.

Pe de alta parte, oficialii Fondului de Garantare au aratatrecent ca, in ciuda anuntarii termenului limita pentru derulareaprogramului in forma actuala, numarul dosarelor primite spreaprobare nu a crescut, media zilnica ramanand la circa 100 decereri.

Guvernul poate aloca in acesta an pana la 1,25 miliarde de europentru continuarea programului "Prima casa" prin garantareacreditelor pentru locuinte, insa in acest plafon ar putea fiincluse si alte scheme de garantare. Sumele provin din plafonul degarantii de 1,8 miliarde de euro pe care Guvernul il avea ladispozitie pentru anul trecut, dar din care nu a utilizat decat otreime.

ARB cere BNR sa faca inca un pas in relaxareaprovizioanelor

Banca Nationala ar trebui sa faca inca un pas in relaxareareglementarilor privind provizionarea pentru creditele cu restante,permitandu-le bancilor sa ia in considerare intr-o proportie maimare valoarea garantiilor detinute la diminuarea expunerii peclientii cu probleme. "Consideram ca o abordare graduala este maiacceptabila. In loc sa diminuam de la inceput expunerea cu 25% dinvaloarea garantiilor, propunem sa fie diminuata mai intai cu 75%,apoi cu 50% si sa avem provizionare integrala abia dupa 180 de zilesau mai mult, cand intr-adevar constati ca exista o problema realacu un credit", spune Radu Ghetea. In prezent, BNR cere bancilor saconsidere ca daca un credit inregistreaza restante la plata ratelorde peste 90 de zile, sansele de a recupera banii de la client suntminime si sa il incadreze in categoria "pierdere". Pentru crediteleclasificate ca "pierdere" bancile trebuie sa constituie integralprovizioane (respectiv sa puna bani deoparte, fie din profit, fiedaca acesta nu este suficient, de la actionari). In martie anultrecut BNR a relaxat usor reglementarile, permitand bancilor sacorecteze valoarea creditelor cu restante mai vechi de 90 de zilecu pana la 25% din valoarea garantiilor imobiliare detinute. Inurma implementarii acestei masuri, bancile au putut eliberaprovizioane de circa 2,4 mld. lei. Fara aceasta masura, sistemulbancar ar fi incheiat anul trecut pe pierdere. StandardeleInternationale de Raportare Financiara, utilizate de banci inraportarile catre actionarii sau partenerii din strainatate, permitdiminuarea expunerii pe clientii cu probleme cu valoarea integralaa garantiilor detinute, ajustata in functie de anumiti coeficienti.Ghetea a aratat in mai multe randuri ca nivelul ridicat alprovizioanelor, care au depasit 3 miliarde de euro in noiembrieanul trecut, descurajeaza bancile sa mai dea credite. In plus,provizioanele sunt pentru banci un element de cost, care estereflectat in final in nivelul dobanzilor la credite, aceasta fiindsi una din explicatiile invocate de bancheri pentru intarzierea inieftinirea finantarilor in ciuda semnalelor date de BNR. Lasfarsitul anului trecut Banca Nationala a facut inca un pas derelaxare a normelor de provizionare, permitand bancilor saclasifice creditele restructurate in functie de comportamentul deplata curent al clientului, fara sa mai fie obligate sa le mentinain categoria "pierdere". CiprianBotea

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO