Eveniment

Bancherii, gata să preia acţiuni la firme

24.06.2010, 23:48 29

Mai multe bănci se gândesc deja să preia acţiuni la companiiaflate în restructurare în schimbul creditelor acordate, odată ceBNR va aproba proiectul de regulament care va permite deţinereatemporară de acţiuni în cadrul unor operaţiuni de asistenţă pentrurecuperarea creanţelor.

"Ca sucursală supravegheată de banca centrală din Olanda, noi amavut deja în vedere o astfel de soluţie în cazul planului derestructurare a companiei Flamingo şi am propus-o la un moment dat,dar nu s-a mai ajuns acolo. Un debt-equity swap (acţiuni contracreanţe) poate fi o soluţie bună pentru că îţi dă posibilitatea cabancă să influenţezi direct restructurarea clientului, iar dacăsituaţia e foarte dificilă, acţiunile tot sunt ceva în loc denimic", spune Mişu Negriţoiu, directorul general al ING BankRomânia.

Ordonanţa 99/2006, care reglementează activitatea instituţiilorfinanciare, nu le permite încă băncilor locale să deţinăparticipaţii calificate care să le asigure controlul asupra unorentităţi din afara sectorului financiar.

"Cu certitudine regulamentul pregătit de BNR este o măsură bunăşi vor fi cazuri de bănci care îşi vor converti creanţele înacţiuni", a declarat Andrei Cionca, partener în cadrul Casei deInsolvenţă Transilvania, administratorul judiciar al unor firmeprecum Flanco, Diverta sau Leonardo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO