Eveniment

Bancherii nu vor sa vanda activele imobiliare pe nimic, iar cei care stau la panda mai au de asteptat

Bancherii nu vor sa vanda activele imobiliare pe nimic, iar cei care stau la panda mai au de asteptat
15.11.2009, 23:20 99

Mai multi reprezentanti ai unor banci precum UniCredit Tiriac,Raiffeisen sau BCR au sustinut, intr-un seminar pe teme imobiliare,ca nu vor iesi pe piata la vanzare cu active imobiliare la preturimici datorita faptului ca nu au probleme cu lichiditatile, nefiindastfel fortati sa vanda.

Cu toate acestea, Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si alAsociatiei Romane a Bancilor, apreciaza ca acest lucru nu va fiposibil deoarece bancile nu sunt "fabrici sau uzine", care sa poatapastra proprietati in portofoliu, activitatea lor fiind alta.

"Comunitatea bancara este interesata in gasirea unor solutiiastfel incat sa nu se recurga la executari silite. Cu toateacestea, sistemul de provizioane este constituit de asemenea naturaincat unele banci ar putea fi nevoite sa treaca la executari, dacanu se schimba sistemul de provizioane. In cazul in care isi vorexecuta clientii, bancile vor fi nevoite sa vanda proprietatile. Cesunt bancile? Fabirici si uzine? Never ever", a declarat RaduGhetea.

"Nu suntem dispusi sa executam active (...) la preturi de nimic.Sa nu va asteptati ca vom veni pe piata cu active distressed (cuprobleme - n.r.) sa le vindem la preturi mici, cel putin nu dinpartea bancilor puternice", a declarat Mircea Cotiga, directorul deprevenire a fraudelor si recuperare la UniCredit Tiriac Bank, citatde Mediafax.

Dupa executarea de locuinte, urmatorul pas care ar putea fifacut de bancheri este preluarea unor proprietati de ladezvoltatorii imobiliari, care nu mai pot continua proiecteleanuntate, avand astfel banii proprii, dar si ai bancilor, blocatiin terenuri.

"Nu suntem ca bancile din America, in Romania nu suntem fortatisa vindem la orice pret", a afirmat si Mircea Busuioceanu, managerpentru riscul de creditare in sectorul corporate la RaiffeisenBank. Pe site-ul Raiffeisen sunt publicate anunturi pentru 21 delicitatii de vanzare a unor active imobiliare, la preturi depornire cu 25% mai mici fata de valoarea de piata, dar mai maridecat creantele de recuperat. Cele mai multe proprietati de vanzaresunt apartamente si case, cu valori relativ mici, de zeci sau sutede mii de lei.

Numarul insolventelor in randul firmelor imobiliare a crescut inultima perioada. "Multe proiecte imobiliare vor fi amanate saustopate, iar in cazurile in care nu vom convinge dezvoltatorii savina cu equity (capital propriu - n.r.) in plus, vom trece laexecutarea clientilor, vom lua activele in portofoliu si vomcontinua noi dezvoltarea proiectelor", a declarat Jurgen Kristiande Ruijter, sef de departament in cadrul BCR.

Reprezentantii BRD considera ca pe piata nu au avut loc asemeneascenarii. "Au fost si sunt cazuri de executare silita, dar acesteproprietati sunt vandute de cele mai multe ori de catre banci. Incazul in care o banca apreciaza ca vanzand garantia pierde o sumamare din creanta, poate, legal, sa administreze pentru o perioadaacea proprietate, in nume propriu sau externalizat, dar nu stiuastfel de cazuri in bancile locale", spune Lucian Cojocaru,directorul departamentului comercial al BRD. Printre bancile careau finantat proiecte blocate in prezent se numara Piraeus Bank(Belleview Sinaia si Planorama Colentina), Alpha Bank (Blue TowerColentina) sau Bank of Cyprus (Sigma Residence & Gardens).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO