Eveniment

Bancherii vor fi si mai zgarciti cu creditele

01.03.2009, 21:54 36

Bancile vor fi mai restrictive la acordarea de credite imobiliare sau de consum in trimestrul intai, dupa ce si-au intarit deja semnificativ criteriile de acordare de imprumuturi in trimestrul al patrulea din 2008, arata un sondaj realizat de BNR in ianuarie.
Banca Nationala le cere trimestrial primelor zece banci de pe piata in functie de volumul activitatii sa raspunda unui chestionar privind conditiile de acordare a creditelor, atat pentru populatie, cat si pentru firme. Aceste banci concentreaza circa 80% din creditele acordate in sistem.
"Standardele de creditare au devenit considerabil mai restrictive in trimestrul al patrulea, atat in cazul creditelor pentru achizitia de locuinte si terenuri, cat si in cazul creditelor de consum. Bancile se asteapta ca standardele de creditare sa se intareasca si in primul trimestru din 2009, intr-o masura mai mica decat in trimestrul anterior si mai accentuat in cazul creditelor de consum", noteaza BNR in raportul realizat pe baza raspunsurilor oferite de bancile chestionate.
Gradul maxim de indatarorare a clientilor acceptat de banci (ponderea ratei in venitul lunar) a coborat la 53% in trimestrul al patrulea, fata de aproape 60% in trimestrul al treilea din 2008. Aceasta scadere a avut loc in conditiile in care bancile au prevazut in normele de creditare ca pot merge pana la un grad maxim de indatorare de 70%.
Totodata, indicatorul LTV (care masoara raportul intre creditul acordat si valoarea imobilului finantat) a coborat de la 88% la 81%. Pentru diferenta pana la valoarea imobilului, clientul trebuie sa aduca o contributie proprie. Astfel, bancile le-au cerut clientilor in trimestrul al patrulea sa vina cu un avans mai mare pentru a lua credit. La nivelul intregului portofoliu de credite imobiliare aflate in derulare, indicatorul LTV este la 68%, in timp ce gradul de indatorare (pe medie) este de 43%.
Peste 90% dintre bancile chestionate se asteapta ca preturile pe piata imobiliara sa coboare in urmatoarele trei luni. In aceste conditii, peste 60% dintre banci intentioneaza sa devina chiar mai restrictive in acordarea de credite.
Totodata, 94% dintre bancheri considera ca si cererea de credite imobiliare va scadea in trimestrul intai.
Pe partea de credite de consum bancile si-au intarit considerabil conditiile de creditare. De altfel, 59% dintre banci afirma ca vor deveni chiar mai restrictive, in timp ce numai 40% considera ca vor mentine relativ constante conditiile. Nicio banca nu intrevede posibilitatea de a deveni mai relaxata in acordarea de credite de consum.
Banca Nationala remarca si o intarire a conditiilor de acordare a creditelor pentru companii. Bancile afirma ca vor deveni chiar mai restrictive, pe fondul temerilor privind evolutia economiei, dar si a riscurilor privind garantiile aduse de clienti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO