Eveniment

Bancile au castigat la negocierile pentru „Prima casa": dobanda scade imperceptibil

Bancile au castigat la negocierile pentru „Prima casa": dobanda scade imperceptibil

Daca proprietarul nu isi plateste ratele la banca timp de trei luni consecutiv, statul intervine pentru a prelua proprietatea ipotecata

14.06.2009, 19:05 89
 

In realitate insa, diferenta intre rata lunara platita in cadrul programului Prima casa si un credit ipotecar poate fi si de 20 de euro, pentru ca unele banci mai mici au redus foarte mult dobanzile in ultimul timp.

Principalele conditii impuse bancilor care vor sa participe la programul guvernamental sunt legate de costurile de creditare si prezenta teritoriala. „Am pus niste conditii maximale bancilor in ceea ce priveste costul finantarii", a declarat primul-ministru Emil Boc, in urma sedinta de ieri.
El a precizat ca aceste conditii maximale se refera la stabilirea unei dobanzi pentru creditele ipotecare in euro garantate prin programul „Prima casa" egala cu dobanda EURIBOR la trei luni plus maximum 4%. La nivelul actual al ratei dobanzii EURIBOR, de 1,28%, nivelul maxim acceptat de Guvern este de 5,28% pe an, fata de un palier de 11-12% pe piata libera.
La creditele in lei, nivelul dobanzii va fi calculat in functie de indicatorul ROBOR plus 2,5%. Rata dobanzii ROBOR la trei luni este de 11,5%.
Premierul a precizat, in acelasi timp ca marja acceptata peste indicatorii de referinta include si comisioanele.
Ministrul de finante Gheorghe Pogea a indicat un nivel de 0,37% al comisionului de gestiune si a precizat ca media de reducere a costurilor totale suportate de debitori, in programul „Prima casa" fata de momentul actual fluctueaza intre 42 si 49%.
Potrivit calculelor Executivului, valoarea totala a dobanzilor platite de un debitor pentru contractarea unui credit de 50.000 euro pentru o perioada de 25 de ani scade, prin programul Prima casa, de la 81.000 de euro la 41.000 de euro. De asemenea, premierul Emil Boc a precizat ca bancile participante la program nu pot percepe comision de rambursare anticipata, iar contractul de credit nu poate fi modificat unilateral de catre institutia de credit.
Reprezentantii Guvernului au identificat, in acelasi timp, o crestere a numarului persoanelor eligibile pentru contractarea unui credit ipotecar, prin reducerea venitului minim solicitat de banci. Astfel, daca in acest moment pentru contractarea unui credit de 50.000 de euro este nevoie de un venit minim de circa 860 euro, prin programul guvernamental nivelul se reduce pana la 595 de euro. In cazul unui credit de 60.000 de euro venitul minim scade de la peste 1.000 de euro la 714 euro, potrivit ministrului de finante.
„In termen de sapte zile de la data publicarii ordonantei de urgenta in Monitorul Oficial, bancile trebuie sa vina cu oferta concreta", a declarat Boc, adaugand ca principalele elemente sunt nivelul dobanzii si sumele care pot fi alocate acestui program. „Bancile care vin cu dobanda cea mai mica vor fi incluse in program. Va fi o competitie intre banci si ne asteptam la dobanzi la euro in jurul valorii de 5%", a precizat premierul. Un nivel al dobanzii de circa cinci procente a fost si recomandarea presedintelui Traian Basescu, care a participat de asemenea la sedinta de ieri a Executivului. Debitorii eligibili in cadrul acestui program trebuie sa certifice faptul ca nu detin in proprietate sau coproprietate o locuinta prin intermediul unei declaratii pe propria raspundere la notariat.
Avansul platit de debitor pentru un credit de pana in 60.000 de euro se ridica la 5% din valoarea acestuia. In cazul imprumuturilor care depasesc aceasta suma, debitorul va plati un avans de 3.000 de euro plus diferenta dintre 60.000 de euro si valoarea creditului contractat.
 
Prima casa, pe scurt
  • Dobanda de maximum 5,28% la creditele in euro si 13% la creditele in lei.
  • Comision de gestiune a creditului de 0,37% pe an, inclus in dobanda.
  • Comision de rambursare anticipata zero si imposibilitate de modificare unilaterala a contractului de credit.
  • Reducerea cu 42-49% a costurilor totale suportate de debitor fata de momentul actual.
  • Avans pentru contractarea unui credit ipotecar prin programul derulat de Guvern de 5%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO