Eveniment

Băncile nu s-au înghesuit să finanţeze statul şi au plasat sub un miliard de euro în obligaţiuni

Băncile nu s-au înghesuit să finanţeze statul şi au plasat sub un miliard de euro în obligaţiuni

Autor: Claudia Medrega

04.05.2011, 23:53 555

Ministerul Finanţelor a vân­dut ieri prima emisiune deobligaţiuni în euro lansată în acest an pe piaţa locală, atrăgândsub un miliard de euro, deşi în iulie are un vârf de plată deaproximativ 2,4 miliarde de euro.

Statul a amânat ast­fel încă o dată ie­şirea pe piaţainter­na­ţională de capital, pre­gătită la nivel tehnic în­că dintoamna anului trecut.

Ministerul Finan­ţe­lor a susţinut însă că nu se află sub niciopre­siune pentru a face rost de lichidităţi, astfel încâtrezultatele licita­ţi­ei de ieri au fost cata­lo­gate dreptmulţumitoare.

"Băncile au cotat foarte bine, aşa cum ne şi aşteptam. Amacceptat o valoare mai mare decât suma anunţată, în condiţiile încare randamentul maxim a fost de 4,9% pe an, rezonabil pentru oscadenţă de trei ani în condiţiile actuale de pe pieţelefinanciare", a declarat pentru Mediafax Bogdan Drăgoi, secretar destat în Ministerul Finanţelor.

În iulie România are un vârf de plată cu ti­tluri în euroscadente de aproximativ

2,4 mld. euro, iar în anticiparea acestui mo­ment BNR a hotărâtla sfârşitul lunii martie să elibe­reze circa 1,3 mld. euro dinrezervele minime în valută.

În urmă cu doi ani Trezoreria atrăgea tot de pe piaţa internă unîmprumut sindi­calizat de 1,2 miliarde euro, care va avea scadenţape 23 iulie.

Volumul total al cererii băncilor la lici­taţia de ieri a fostde 1,247 mld. euro, din care 1,14 mld. euro în cont propriu.

Costul pare totuşi ridicat având în vedere că CDS-urile aucoborât în ultima vreme spre 230 de puncte de bază, la jumătatefaţă de vara trecută şi sub nivelul de peste 300 de puncte de laînceputul lui 2011. Însă, decizia BCE de majorare a do­bân­zii dereferinţă la 1,25% s-a resimţit, in­fluen­ţând dobânzile la europentru instru­men­te pe trei ani. Pentru un plasament pe trei aniîn euro, dobânda pe pieţele inter­na­ţionale urcă spre 2,4% pe an,la care se adaugă şi riscul de ţară, care înseamnă încă 2,3%, darşi marja de câştig a investitorului.

"Licitaţia nu poate să fie caracterizată nici ca un succes, nicica un eşec. Poate fi caracte­rizată ca o licitaţie bună. Am fiputut spune că licitaţia a fost un succes dacă suma atra­să ar fidepăşit 1 mld. euro, apro­piindu-se de valoarea eliberată de BNRdin rezervele minime obligatorii. Cred că există bănci care vor săretragă bani din România şi nu au fost interesate de randament.Costul nu este prea mare. Pe pieţele externe nu cred că ar fiobţinut acest preţ, având în vedere faptul că trebuia să plăteascăşi o primă, astfel că probabil ar fi trecut de 5%. Şi nu este sigurcă de pe pieţele externe ar fi atras această sumă", apreciazăNicolaie Chi­deşciuc, economistul-şef al ING Bank.

Marius Stoica, directorul trezoreriei BRD, consideră cărezultatul nu ar fi fost foarte diferit în cazul ieşirii pe piaţaexternă, deşi acolo prima cerută de investitori ar fi putut fi cevamai mare.

La licitaţie au participat cele 12 bănci care acţionează cadealeri primari pe piaţa ti­tlurilor de stat, iar prin intermediulaces­tora au avut posibilitatea să participe la lici­taţie atâtinvestitori instituţionali, cât şi clienţi individuali. Titlurilevor putea fi tran­zacţionate ulterior atât pe piaţa secundarăadministrată de BNR (prin sistemul SaFir), cât şi prin intermediulBVB.

Fondurile atrase vor fi uti­lizate pentru finanţareade­ficitului bugetar şi refinan­ţa­rea datoriei publicescadente.

Primul împrumut în euro pe plan local a fost derulat în 2009,când Finanţele au plasat obligaţiuni pe patru ani de 400 mil. euro,plătind o dobândă de 5,25% pe an.

Mai ieşim pe pieţele externe?

Chideşciuc consideră că România nu a ieşit până acum pe pieţeleexterne pentru că nu există apetit pentru titlurile româneşti dincauza unui complex de factori care in­clud incertitudinea politică,neîn­cre­derea în con­tinuarea per­for­man­ţelor fiscaleanunţate.

"Este de dorit ca Ro­mânia să iasă şi pe pieţele externe, chiardacă este mai scump, pentru că ar da un sem­nal pozitiv. DeşiFinan­ţele au anunţat posibilitatea ie­şirii pe pieţele externe, nua au ieşit pentru că nu există apetit. Cred că vor încerca să iasăşi pe pieţele externe. Nu exclud cel puţin încă o redu­ce­re arezervelor minime obli­gatorii în valută sau chiar două. Şi amputea să mai vedem şi o altă emisiune în eu­ro pentru piaţalocală", a spus Chideşciuc.

Analiştii au avertizat de mai multe ori că structura datorieiRomâniei are un profil nefavorabil al scadenţelor şi numai pieţeleexterne putem să atragem sume mai mari pe termene mai mari.

Ministerul Finanţelor a început încă din vara anului trecut sălucreze la un nou program de finanţare de pe pieţele externe printitluri emise pe termen mediu într-un ca­dru prestabilit, înfuncţie de nevoi şi de opor­tunităţile de piaţă. A angajat douăbănci care să se ocupe de intermediere - Socié­té Générale şi ErsteGroup.

Nevoia unui astfel de pro­gram de finanţare curentă şi chiar aunei structuri de management de­dicate la nivelul MinisteruluiFinanţelor este pe deplin justifi­ca­tă de dinamica alertă adatoriei pu­blice, inclusiv a celei externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO