Eveniment

Băncile pot deveni acţionari la companiile cu credite restante

16.06.2010, 23:47 21

Băncile vor putea deveni acţionari timp de doi ani la companiilecare nu îşi pot plăti creditele în cursul unei operaţiuni derestructurare, datoriile neplătite urmând a fi transformate înacţiuni, potrivit unui proiect de regulament al BNR.

"Iniţiativa BNR poate servi drept semnal că va creşte numărulcompaniilor cu probleme şi în imposibilitatea de a-şi onoradatoriile. Până la urmă, băncile au finanţat companiile şi suntresponsabile într-o oarecare măsură de soarta acestora", a spusCristian Nacu, partener la compania de private equity EnterpriseInvestors.

Proiectul de regulament este valabil doar pentru instituţiile decredit, persoane juridice române, iar companiile la care băncilepot prelua acţiuni nu pot fi din sectorul financiar (asigurări,leasing, factoring sau activităţi conexe).

Convertirea datoriilor în acţiuni are loc doar dacă expunereainstituţiei de credit faţă de companie reprezintă peste 60% dindatoriile companiei, nu mai există o altă modalitate viabilă şi mairentabilă de a asigura interesele băncii şi dacă banca dispune deşi pune în practică un plan viabil de restructurare financiară.Perioada de deţinere nu poate fi mai mare doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO