Eveniment

Bancile straine: Nu vrem bani de la statul roman

16.02.2009, 19:45 31

Bancile locale nu au nevoie de injectii de capital de la stat, spun bancherii, care au cerut insa inca din toamna sprijin pentru asigurarea de lichiditati. 

"Nu este nevoie ca statul roman sa ajute bancile si nici bancile nu sunt in situatia sa aiba nevoie de un astfel de sprijin. Cred ca nici nu vor acest sprijin", spune analistul Bogdan Baltazar si membru in Consiliul de Administratie al BRD-SocGen. El spune ca statul ar putea sa ofere subventii de dobanda pentru a stimula activitatea economica.
Potrivit datelor BNR, bancile au linii de credit contractate din strainatate de 24 mld. euro, din care peste 9,5 mld. euro ar trebui rambursati in cursul acestui an. Oficialii BNR noteaza insa ca majoritatea acestor datorii vor fi rostogolite. Sistemul bancar local este dominat de grupurile austriece si elene, care au primit ajutor din partea guvernelor din tarile de orgine.
Erste Bank, actionarul majoritar al BCR si Raiffeisen, au primit injectii de capital de la guvernul austriac, dar si suport pentru atragerea de lichiditati.
Marile grupupri elene - Alpha, NBG, Eurobank sau Piraeus au accesat de asemenea planul de sustinere oferit de stat, care a intrat astfel in actionariatul lor.
Si giganti internationali ca ING, RBS sau Citi, care au prezenta pe piata locala, au primit injectii de capital importante din partea guvernelor, dupa ce s-au confruntat cu pierderi enorme. Andreas Treichl, CEO al Erste Group, a declarat intr-un interviu acordat saptamana trecuta saptamanalului austriac Profil ca nu are nevoie si nici nu doreste suport pe partea de capital din partea guvernului roman.
Ministrul austriac de finante Josef Proll a aratat la Bucuresti ca este nevoie ca pe plan local sa fie luate masuri pentru asigurarea de lichiditati, in timp bancile locale vor beneficia indirect de ajutorul de stat primit de mamele lor. Bancile austriece, care au pompat masiv credite in regiune, sunt ingrijorate ca problemele din economiile emergente ar putea sa le puna subsidiarele in pericol.
Herbert Stepic, seful Raiffeisen International (care detine Raiffeisen Bank Romania), declara in toamna trecuta ca este nevoie ca guvernul sa asigure lichiditati, vazand necesar un plan de circa 5 mld. euro. In replica, Ion Dragulin, directorul directiei de Stabilitate Financiara din BNR, nota atunci ca, daca ar aparea nevoia recapitalizarii bancilor, actionarii ar trebui sa fie primii care sa vina cu banii.
BNR a cerut unor banci sa isi majoreze capitalul pentru a-si readuce indicatorii de solvabilitate la niveluri confortabile in ultimele luni, iar actionarii au venit in fiecare caz cu banii, remarca recent viceguvernatorul BNR Cristian Popa. El a aratat ca, la nivelul sistemului, indicatorul de solvabilitate a urcat cu jumatate de punct procentual din septembrie pana in decembrie, depasind 12%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO