Eveniment

Banii de la FMI duc rezerva Bancii Nationale la un nou maxim – 30 de miliarde de euro

Banii de la FMI duc rezerva Bancii Nationale la un nou maxim – 30 de miliarde de euro
01.03.2010, 23:04 48

Rezervele valutare ale BNR au urcat in februarie cu 1,7 mld.euro fata de luna anterioara, pana la un nou varf istoric de 29,74miliarde de euro, in urma eliberarii de catre Fondul MonetarInternational (FMI) a transelor trei si patru din acordul stand-byincheiat cu Romania, arata datele bancii centrale.

Analistii spun ca rezervele BNR sunt la un nivel mai mult decatconfortabil, ceea ce permite institutiei o marja de manevra mailarga in viitor.

"Nu trebuie uitat ca BNR trebuie sa plateasca inapoi imprumutulluat de la FMI si ca Romania trebuie sa intre de mecanismul deschimb valutar in perspectiva adoptarii euro, context in carerezervele minime obligatorii la valuta vor trebui sa scada",noteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

In februarie, in rezerva BNR au intrat putin peste 3 mld. euro,reprezentand transele de la FMI, modificarea rezervelor minime invaluta, alimentarea conturilor Ministerului de Finante si venituridin administrarea rezervelor internationale.

In acelasi timp, iesirile din rezerva au fost de circa 1,3 mld.euro, reprezentand modificarea rezervelor minime si platileefectuate in contul datoriei publice externe si a datorieigarantate de stat. In conditiile in care transele de la FMI aureprezentat 2,45 mld. euro, rezulta ca fara acesti bani rezerva BNRar fi consemnat o scadere de circa 750 mil. euro.

Presiunile pe termen scurt asupra rezervei valutare a banciicentrale sunt relativ scazute avand in vedere stabilizarea cursuluide schimb in ultima perioada si nivelul mai scazut al serviciuluidatoriei externe in martie. Platile in contul datoriei publiceexterne si a datoriei garantate de stat cu scadenta in martieinsumeaza 80 mil. euro, fata de 112 mil. euro in februarie si 107mil. euro in ianuarie. Nici presiunea pentru reducerea rezervelorminime obligatorii la pasivele in valuta nu mai este foarte mare petermen scurt, in conditiile in care nevoia de finantare a statuluis-a mai diminuat.

Analistii spun ca BNR va reduce rezervele minime la valuta anulacesta, dar nu chiar in urmatoarea sedinta de politica monetara,programata pentru sfarsitul lunii martie. "Anul acesta vom vedeacel mai probabil scadere pe rezervele minime obligatorii la valuta,dar nu neaparat in urmatoarea sedinta de politica monetara. Cred capentru moment vom asista doar la reducere de dobanda", spuneAnghel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO