Eveniment

Banii de la UE trebuie folositi cat mai repede pentru a da drumul la economia locala

Andrei Dudoiu, director executiv al Bancii Transilvania: Cei care solicita fonduri europene au nevoie de surse proprii de finantare, iar primul drum pe care trebuie sa-l faca este sa discute cu banca si cu consultantul. Problemele sunt legate de structurarea proiectelor, iar pentru a gasi solutia de finantare este bine sa mergeti inca de la inceput la banca. Pentru acest an vrem sa finantam proiecte in valoare de 100 mil. lei. In primul trimestru am realizat un sfert din target.

Andrei Dudoiu, director executiv al Bancii Transilvania: Cei care solicita fonduri europene au nevoie de surse proprii de finantare, iar primul drum pe care trebuie sa-l faca este sa discute cu banca si cu consultantul. Problemele sunt legate de structurarea proiectelor, iar pentru a gasi solutia de finantare este bine sa mergeti inca de la inceput la banca. Pentru acest an vrem sa finantam proiecte in valoare de 100 mil. lei. In primul trimestru am realizat un sfert din target.

27.05.2010, 00:00 104

"Trebuie sa gasim solutii sa miscam banii daca vrem ca gradul deabsorbtie sa creasca. Daca facem pasii in ritmul acesta, nu stiudaca tragem efectiv 50% din sumele alocate Romaniei de UniuneaEuropeana, pentru ca nu vrem sa descentralizam sistemul, sainfiintam punti de evaluare. Peste tot este o hipercentralizare: sila banci, si la autoritatile care gestioneaza banii. Vom avea decastigat daca ducem banii cat mai aproape de beneficiar", spuneConstantin Apostol, director general al Agentiei de DezvoltareRegionala Nord-Est (ADR Nord-Est), care are pe mana fondurieuropene de circa 700 mil. euro, bani alocati, prin programulregional, autoritatilor locale si microintreprinderilor.

Potrivit datelor ADR Nord-Est, valoarea proiectelor depuse inregiune depaseste 1,1 mld. euro.

"In acest moment noi mai avem bani doar pentrumicrointreprinderi si pentru structuri de afaceri. Valoareaproiectelor contractate in regiunea Nord-Est este de aproximativ300 mil. euro, pana in prezent, suma totala a platilor efectuate sirambursarilor este de circa 100 mil. euro."

Principala problema pe care o au in acest moment firmele siautoritatile locale care au proiecte aprobate este finantarea,aspect care a fost subliniat in toate conferintele organizate de ZFpe tema fondurilor europene. "Nivelul dobanzilor este ridicat, iarprobleme mari sunt cu garantiile. In cazul microintreprinderilor,jumatate dintre cele care au semnat contracte de finantare aurenuntat pentru ca nu reuseau sa asigure cofinantarea de 30%",explica directorul ADR Nord-Est.

Lipsa finantarii pentru proiectele aprobate a fost remarcata side Liviu Bulgaru, director al Centrului Regional de Plati pentruDezvoltare Rurala si Pescuit Nord-Est. "Vom semna in aceastasaptamana 66 de cereri de finantare pentru consiliile locale careau solicitat fonduri pentru drumuri si aductiuni de apa. Sa vedemcum vor reusi sa obtina credite pentru a-si sustine proiectele. Omare problema o au si IMM-urile care au cerut fonduri pentruagricultura si care trebuie sa contribuie cu 30% din valoareaproiectului."

Problemele solicitantilor de fonduri europene apar in momentulimplementarii proiectelor, cand firmele cauta bani pentrucofinantare si se lovesc de procedurile de achizitii publice. "Totidesfac sampania cand semneaza contractul. Sampania trebuiedesfacuta dupa ce primesti ultima transa a acestor fonduri. Pentruca dupa semnare vine greul", spune Daniel Rata, actionarulmajoritar al firmei de consultanta in marketing si managementAddvances din Iasi, care anul trecut a inregistrat o cifra deafaceri de 1,1 mil. lei. El a solicitat o finantare europeana decirca 33.000 de euro pentru achizitionarea de programe softwarepentru prelucrari statistice si mobilier. "Am avut nevoie de banca,insa discutiile cu bancile la care am mers au durat mai mult detrei luni, ceea ce pentru noi a fost prea mult, pentru ca intarziamin implementarea proiectului conform etapelor stabilite in contractcu autoritatile."

Andrei Dudoiu, director executiv al Bancii Transilvania, sustineca banca trebuie sa fie prima interfata in momentul in care existao idee de dezvoltare, pentru a nu exista probleme in aprobareacreditului. "Cei care solicita fonduri europene au nevoie de surseproprii de finantare, iar primul drum pe care trebuie sa-l facaeste sa discute cu banca si cu consultantul. Problemele sunt legatede structurarea proiectelor, iar pentru a gasi solutia de finantareeste bine sa mergeti inca de la inceput la banca."

Acesti doi jucatori pot ajuta firmele si in dimensionareacorecta a proiectului, in conditiile in care autoritatile au atrasatentia ca nu de putine ori beneficiarii cer mai multi bani decatau nevoie si nu pot asigura ulterior cofinantarea. "Firmele carevor sa aplice pentru obtinerea de fonduri europene trebuie sa nusupradimensioneze proiectele, pentru ca efectul de bumerang sepoate intoarce impotriva lor", precizeaza Dudoiu.

Banca Transilvania a finantat pana in prezent proiecte europenein valoare de circa 300 mil. lei. "Pentru acest an vrem sa finantamproiecte in valoare de 100 mil. lei. In primul trimestru amrealizat un sfert din target."

Georgeta Seuleanu, directorul sucursalei CEC Bank din Iasi,afirma ca solicitantii de fonduri europene trebuie sa urmareasca nudoar cati bani pot sa obtina, ci mai ales cat de viabila esteideea, proiectul.

"Am intalnit cazuri in care cei care vor fonduri europene suntinteresati de posibilitatea de a lua bani, fara a avea o idee deproiect. Am avut si situatii in care ne solicitau creditul maxim pecare il puteau obtine, iar cand am facut un calcul simplu le-amaratat ca nu este necesar sa ia suma maxima. Iar o alta situatie cucare ne confruntam este aceea ca foarte multi vin fara garantii sasolicite un credit."

Pe langa garantiile proprii, firmele pot sa obtina garantii depana la 80% pentru creditele acordate de banci si prin Eximbank,spune Corina Vulpes, director in cadrul Eximbank. "Suntem si noi,bancile, responsabile pentru gradul scazut de absorbtie. Bancanoastra si-a stabilit pentru 2010 ca prioritate strategicaimplicarea in accesarea fondurilor europene. Ponderea garantiiloracordate de Eximbank pentru accesarea fondurilor structurale intotalul garantiilor a fost de 11% anul trecut, iar in primultrimestru din acest an a fost de 20%, iar valoarea proiectelorderulate cu fonduri europene care au beneficiat de garantii prinEximbank este de circa 219 milioane de lei."

Valoarea proiectelor derulate cu fonduri structurale care aubeneficiat de credite Eximbank se ridica la circa 105 milioane delei.

"Problemele mari vin la implementare. La procedurile deachizitii publice este dezastru. Partea de consultanta esteesentiala, pentru ca acesti consultanti trebuie nu doar sa scrieproiecte frumoase care sa fie aprobate, ci sa ajute firmele si inimplementare", afirma avocatul Alexandru Stoica, casa de avocaturaBostina si Asociatii.

Lipsa specialistilor in implementare este una dintre aspectelesesizate si de Cosmin Coman, director executiv in cadrul Primarieimunicipiului Iasi. "Finantarea din partea UE trebuie absorbita. Dinpacate sunt greu de obtinut acesti bani. Derularea proiectelor esteinsa dificila. Ne lipsesc specialistii care sa implementezeproiectele si ne lipsesc banii pentru cofinantare. La nivelulPrimariei orasului Iasi avem peste 20 de proiecte contractate careau o valoare de circa 100 mil. euro."

Primaria Iasi intentioneaza sa depuna pana la sfarsitul anului11 proiecte prin care vrea sa absoarba 110 mil. euro. "Acesti banide la UE trebuie folositi cat mai repede pentru a da drumul laeconomia locala", a conchis Cosmin Coman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO