Eveniment

Banii din Romgaz, un prim pas pentru un fond suveran al României?

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

11.11.2013, 21:14 23

România este una dintre cele mai bogate ţări din punct de vedere energetic la nivel european, ocupând locul 5 la producţia de petrol şi de gaze naturale şi locul 6 la producţia de cărbuni.

În timp ce Marea Neagră sau gazele de şist s-au transformat în proiecte care i-au atras pe plan local pe giganţii petrolieri ai lumii, respectiv ExxonMobil şi Chevron, Romgaz a făcut istorie la bursa din Bucureşti după ce a ridicat peste 380 de milioane de euro din listare. Întrebarea este cum ar putea România să beneficieze mai bine de aceas­tă dată din marile proiecte energetice care sunt acum în fază incipientă“?

Ideea constituirii unui fond în energie a început să prindă contur anul acesta, o primă contribuţie putând fi chiar banii din listarea Romgaz.

Deşi specialiştii din piaţă privesc cu scepticism acest proiect, în contextul în care România are un deficit de 3 miliarde de euro la plata pensiilor, sunt şi alte idei. Printre acestea să numără o implicare mai puternică a statului român în marile proiecte din energie, distribuirea redeven­ţelor către comuniţăţile locale care-şi asumă riscul demară­rii acestor investiţii sau chiar reglementări astfel încât industria să beneficieze de preţuri mici în condiţiile în care Marea Neagră sau gazele de şist ar transforma România dintr-o ţară dependentă de importuri într-una cu un excedent de producţie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO