Eveniment

Banii UE intră în lupta electorală: Ministrul fondurilor europene Cristian Ghinea se laudă cu absorbţii de fonduri la care nu a participat niciodată

Banii UE intră în lupta electorală: Ministrul...

Autor: Iulian Anghel

23.08.2016, 00:05 516

Ministrul fondurilor europene Cristian Ghinea şi-a prezentat ieri bilanţul activităţii la 100 de zile de mandat, la doar o zi după ce a admis că nu exclude o candidatură la alegerile legislative din toamnă.

Raportul este singura dare de seamă mai închegată despre stadiul pregării României pentru absorbţia fondurilor în exerciţiul financiar 2014 – 2020, dar seamănă izbitor cu o operaţiune de PR în care ministrul (raportul este scris la persoana 1 singular), taie, după cum singur spune, „noduri gordiene“ pentru a grăbi absorbţia.

În privinţa exerciţiului financiar 2007 – 2013 raportul introduce formulări ambigue care sugerează o participare activă şi prolifică a actualului guvern la creşterea ratiei de absorbţie, ceea ce nu corespunde adevărului având în vedere că Executivul în exerciţiu a fost instalat cu doar o lună şi jumătate înainte de încheierea exerciţiului financiar. „Rata de absorbţie curentă a fondurilor avute la dispoziţie de România în exerciţiul bugetar european 2007 - 2013 a crescut la 76,69% faţă de 58,67% în noiembrie 2015 şi 66,21% la preluarea mandatului (actualului ministru – n. red.)“, arată un document ce însoţeşte raportul. Datele sunt reale. Doar că guvernul Cioloş nu a avut cum să influenţeze rata de absorbţie în exerciţiul financiar trecut - cum sugerează fraza de mai sus şi altele din document - având în vedere timpul enorm de scurt de la preluarea mandatului până la închiderea acestuia (31 decembrie 2015), iar ministrul de resort cu atât mai puţin, întrucât şi-a preluat mandatul la patru luni de la închiderea programării financiare multianuale 2007 - 2013. Pe de altă parte, actualul guvern nu poate fi făcut vinovat pentru întârzierile înregistrate în derularea exerciţiului financiar 2014 – 2020, cum susţine PSD, având de partea sa, de aceasta dată, chiar timpul foarte scurt pe care l-a avut la dispoziţie.

Toate datele arată că „fondurile UE” vor fi o temă de campanie, dacă o parte a miniştrilor tehnocraţi sau chiar premierul se vor aventura în campania electorală.

În raportul citat, ministrul Cristian Ghinea mai spune că valoarea totală a fondurilor europene disponibile pentru proiecte prin ghidurile lansate din bugetul 2014 – 2020 se ridică la 13,3 miliarde euro, faţă de 6,2 miliarde euro la preluarea mandatului.

Ministrul scrie în raport că, în cele 100 de zile a deblocat procesul de acreditare a autorităţilor de management responsabile de fiecare program operaţional şi a repus pe picioare sistemul informatic.

„Am găsit la minister câteva noduri gordiene şi am făcut paşi importanţi pentru dezlegarea fiecăruia.

Cititorul acestui raport va judeca singur dacă paşii au fost logici şi în direcţia corectă“, spune ministrul de resort în „cuvântul înainte“ al raportului său.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO