Eveniment

Barclays Capital: Doar incertitudinile politice pot amâna îmbunătăţirea ratingului

Autor: Liviu Chiru

01.06.2011, 23:44 268

Economia românească arată considerabil mai bine după reformeledure din 2010, iar deficitul bugetar pare pe traiectoria corectăpentru a atinge ţinta de 3% din Produsul Intern Brut stabilităpentru 2012, însă incertitudinile de pe scena politică ar putea sădetermine agenţiile de rating să amâne îmbunătăţireacalificativului acordat României, scriu analiştii Barclays Capital,divizia de investiţii a uneia dintre cele mai mari băncibritanice.

"Performanţa macroeconomică a României se îmbunătăţeştetreptat. Guvernul este pe traiectoria corectă pentru atingereaţintei de 3% la deficitul bugetar, iar deficitul de cont curent s-aredus. Cum aceste corecţii par durabile, îmbunătăţiri aleratingului de ţară devin posibile. Totuşi, incertitudinile politiceinduse de alegerile din 2012 ar putea determina agenţiile de ratingsă amâne o îmbunătăţire a calificativului de ţară", scrie DanielHewitt, economist la Barclays Capital, într-un "jurnal decălătorie" după o vizită în România.

Două dintre marile agenţii de rating - Fitch şiStandard&Poors - menţin din 2008 calificativul României la"BBĂ", sub pragul risc acceptabil pentru investiţii (investmentgrade). Moody's a menţinut ratingul de ţară la Baa3, la limitazonei de investment grade.

Totuşi, Barclays recomandă în continuare investitorilor săcumpere titluri de stat româneşti, în special cu scadenţe scurte,şi subliniază că emisiunea anunţată de note pe pieţeleinternaţionale ar putea fi o bună oportunitate pentru a lua poziţiipe România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO