Eveniment

Barometrul Industrial. Sfârşitul de an nu se anunţă încurajator pentru companiile din industrie: activitatea încetineşte vizibil

Barometrul Industrial. Sfârşitul de an nu se anunţă...

Autor: Iulian Anghel

22.12.2015, 00:05 834
În penultima lună din an activitatea în industrie a încetinit vizibil, dar a rămas într-o zonă pozitivă, după ce, în septembrie, dădea semne de revigorare însemnată, urmată de o temperare în octombrie.

Potrivit Barometrului Industrial realizat de IRSOP şi de Facultatea de Management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), faţă de octombrie, în noiembrie activitatea în industrie a încetinit vizibil, dar rămâne peste media perioadei septembrie – noiembrie 2014.

Potrivit sursei citate, încetinirea s-a produs cel mai probabil pe seama scăderii comenzilor interne şi a stagnării comenzilor pentru export.

„Contextul intern şi extern rămâne dificil, iar industria noastră este mai vulnerabilă la şocuri decât alte industrii mai puternice“, explică Petre Datculescu, managing director al IRSOP.

De altfel, datele Statisticii au indicat pe tot parcursul anului o creştere ceva mai modestă a industriei - un plus de 2,7%, an/an, între ianuarie şi octombrie, faţă de 3,7% an/an între ianuarie şi octombrie 2014. Industria a con­tri­buit în primele trei trimestre din an cu 22,7% la for­marea PIB şi cu 0,5% la creşterea economică de 3,7%.

Potrivit Barometrului Industrial, „Indicatorul pentru volumul total al producţiei“ (care reflectă percepţia şefilor de companii cu privire mersul industriei, în ansamblul ei) a scăzut de la 63 de puncte în septembrie (cel mai înalt prag înregistrat în ultimul an şi care care a mai fost atins în lunile aprilie şi octombrie) la 60 de puncte în noiembrie.

Plafonarea comenzilor pentru export fusese observată încă din octombrie şi a continuat în noiembrie, dar activitatea/aşteptările rămân încă în zona pozitivă. Potrivit ultimelor date ale INS, în octombrie, faţă de septembrie, exporturile au crescut cu 1,2%, faţă de o creştere de 4,3% în intervalul ianuarie – octombrie (an/an). IRSOP şi Facultatea de Management a SNSPA realizează lunar Barometrul Industrial care reflectă situaţia din industrie în prezent şi pe un orizont de şase luni, aşa cum este ea percepută de managerii companiilor din industrie.

Barometrul este realizat pe un eşantion de 300 de companii industriale cu peste 9 angajaţi, reprezentative la nivelul celor 15.000 de companii din România.

Indicatorul sau „indexul de difuziune“ folosit în analiza răspunsurilor primite de la şefii companiilor reprezintă jumătate din procentul celor care spun că situaţia este neschimbată, plus cei care raportează o creştere.

Barometrul Industrial din noiembrie arată că „indicatorul pentru volumul total al producţiei“ a scăzut de la 63 de puncte în septembrie şi octombrie la 60 de puncte, ceea ce arată că managerii de companii au resimţit o reducere a activităţii industriale.

„Încetinirea s-a produs cel mai probabil pe seama scăderii comenzilor interne şi a stagnării comenzilor pentru export. Indexul pentru comenzi noi a scăzut de la 62 în octombrie la 58 în noiembrie. Dar indicatorul comenzilor pentru export a rămas relativ constant, la 61 în noiembrie faţă de 62 în octombrie“, arată autorii studiului citat.

Potrivit acestora, căderea comenzilor înseamnă că firmele finalizează comenzile în curs fără să înceapă altele noi. Acest efect se poate citi în indicatorul pentru volumul comenzilor neexecutate, care a scăzut de la 51 în octombrie la 44 în noiembrie, ajungând în zona de contracţie (sub 50).

Şi indicatorul stocurilor a scăzut, de la 51 la 47 de puncte.

„Când stocurile scad şi vânzările sunt bune, atunci firmele nu au probleme. Dar, dacă stocurile scad concomitent cu scăderea comenzilor noi, atunci activitatea încetineşte inevitabil”, indică Barometrul care mai explică: încetinirea activităţii are efecte concrete. Firmele vând mai puţin şi încasează mai puţin. Apare şi un exces de capacitate. Scăderea comenzilor necesită un răspuns rapid. Dar firmele care nu sunt integrate orizontal sau vertical au o capacitate redusă de reacţie la scăderea cererii. Efectele se văd şi la nivelul angajaţilor şi al cheltuielilor de capital.

Potrivit datelor Barometrului, indicatorul pentru numărul de angajaţi a scăzut de la 54 la 48, ceea ce poate semnala o intenţie de reducere a locurilor de muncă. Şi indicatorul pentru cheltuieli de capital a scăzut de la 58 în octombrie la 55 în noiembrie, pe seama incertitudinii şi a riscurilor privind veniturile firmelor în perioada următoare.

Şi viitorul este privit cu mai multă circumspecţie. Indicatorul global de încredere în activitatea viitoare (media aşteptărilor privind volumul comenzilor, producţia şi preţurile încasate de firme) a scăzut după 3 luni de creştere, de la 61 în octombrie la 57 în noiembrie, cu 3 puncte sub media optimismului în intervalul septembrie 2014 – noiembrie 2015.

„Sfârşitul de an nu se anunţă foarte încurajator pentru activitatea firmelor din industrie. O explicaţie posibilă este reducerea cererii la nivelul economiei globale, a incertitudinilor economice din zona euro şi a dificultăţilor prin care trece sectorul energetic şi al materialelor din cauza scăderii preţurilor la energie şi materii prime”, arată autorii studiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO