Eveniment

Barometrul mediului de afaceri românesc EY România: 92% dintre companii susţin că ţara nu este pregătită pentru a face faţă unei crize economice

Barometrul mediului de afaceri românesc EY România: 92%...

Autor: Alex Ciutacu

31.01.2019, 14:24 248

Incertitudinea şi neîncredera planează asupra mediului de afaceri românesc în ceea ce priveşte economia României, în contextul în care 92% dintre companiile care au răspuns în cadrul Barometrului mediului de afaceri românesc realizat de EY România declară că ţara nu este pregătită pentru a face faţă unei eventuale crize financiare.

Pe de altă parte, 48% dintre aceiaşi respondenţi consideră că ei şi companiile lor sunt pregătite pentru a face faţă unei eventuale crize economice.

„Un procent extrem de ridicat dintre ei susţin că ţara nu este pregătită pentru o criză de dimensiunea celei din 2008-2009. Acesta este un aspect interesant pentru că el contrastează mult cu un imaginea respondenţilor legată de pregătirea lor, încât 48% consideră că sunt pregătiţi pentru o criză financiară”, explică Alex Milcev, liderul Departamentului de Asistenţă Fiscală şi Juridică, EY România.

Într-o perspectivă mai dramatică, 47% dintre respondenţi sunt neîncrezători sau foarte neîncrezători în privinţa evoluţiei economiei româneşti în următoarele 12 luni.

În acelaşi timp, procentul celor optimişti a scăzut semnificativ la 18% în 2019 faţă de 31% în 2018, ilustrând un fond de îngrijorare alimentat de incertitudinile fiscale şi legislative, caracterul nesustenabil al creşterii economice bazată pe consum şi de presiunile inflaţioniste, aceştia fiind doar câţiva potenţiali factori care pot influenţa mediul de afaceri în 2019, se arată în Barometru.

Incertitudinile fiscale şi legislative din ultimul an au afectat planurile de investiţii pentru 57% dintre companiile din România. 38% dintre respondenţi, lideri de afaceri din ţară, declară că planurile de investiţii le-au fost afectate în mare măsură sau în foarte mare măsură de incertitudinile fiscale şi legislative. Doar 19% dintre lideri consideră că planurile de investiţii le-au fost afectate în mică sau foarte mică măsură de incertitudinile fiscale.

„Trebuie să urmărim în viitoarele trimestre dacă într-adevăr va scădea nivelul investiţiilor şi al angajărilor forţei de muncă. Vedem că antreprenorii români sunt mai îngrijoraţi decât liderii companiilor străine. Este firesc, companiile străine activează pe mai multe pieţe, au o rezilienţă mai mare la eventualele şocuri economice şi pot apela la firma-mamă pentru finanţare şi suport. Stabilitatea şi predictibilitatea mediului fiscal sunt foarte importante în perioada următoare”, spune Alex Milcev.

Raportul realizat de EY are la bază un sondaj online la care au răspuns 301 lideri de organizaţii din diverse sectoare ale economiei româneşti, în perioada 25 octombrie – 10 decembrie 2018.

Astfel, acest nivel de neîncredere a fost înregistrat înainte de OUG 114 care a generat multe unde de şoc atât în economie cât şi în mediul de afaceri.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO