• Leu / EUR4.9486
  • Leu / GBP5.5502
  • Leu / USD5.1027
Eveniment

Barroso, după întâlnirea cu Ponta: E bine că aţi redus deficitul la sub 3%. Concentraţi-vă acum pe absorbţia fondurilor UE

Barroso, după întâlnirea cu Ponta: E bine că aţi redus deficitul la sub 3%. Concentraţi-vă acum pe absorbţia fondurilor UE

Victor Ponta (stânga) a discutat ieri la Bruxelles cu şeful Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso (dreapta). Foto: Ovidiu Micsik

Autor: Iulian Anghel

05.02.2013, 00:06 1079

Joi începe la Bruxelles un summit foarte important pentru România pentru că acolo se va decide (sau ar trebui să se decidă) ce sume vor fi alocate României în progra­marea financiară 2014-2020.

Nu există încă un acord, se negociază în continuare, cert este că România nu va primi mai puţini bani decât în exerciţiul financiar 2007-2013, adică nu mai puţin de 35 mld. euro (fonduri structurale şi pentru agricultură).

Problema este însă următoarea: România a primit în exerciţiul financiar 2007-2013 în jur de 35 mld. lei cu totul (fonduri structurale şi pe agricultură), dar în absorbţia fondurilor structurale este la un nivel foarte jos, caz în care riscă să piardă sume importante prin aşa-numita procedură de dezangajare (dacă nu cheltu­ieşti banii într-un orizont de timp stabilit, ei nu-ţi mai sunt acordaţi).

În 2011 guvernul Boc îşi propusese să atragă de la UE cel puţin 3 mld. euro. Însă, pe tot anul, au fost primite ca sume defi­nitive de la Bruxelles 1,1 mld. euro - adică o treime din suma propusă, şi asta după ce în 2010 acelaşi guvern îşi propusese să atragă 2 mld. euro, dar nu a atras decât câteva sute de milioane. Acum aceste întârzieri se răzbună.

În ianuarie, comisarul european pentru dezvoltare regională Johannes Hahn avertizase că 2013 este crucial pentru Ro­mânia, pentru că în procedura de dezan­gajare intră peste 5 mld. euro. Ceea ce nu va fi absorbit ca fonduri structurale până la cele 5 mld. euro va fi pierdut definitiv.

"Acest an este o provocare specială pentru că România trebuie să absoarbă mai mult de 5 miliarde de euro pentru a nu pierde aceşti bani", a spus comisarul european. Hahn arată că UE are interesul ca România să poată cheltui cu folos banii, chiar dacă până la urmă nu-i fo­loseşte, ar părea că de fapt Uniunea face o economie.

Ieri Barroso a spus acelaşi lucru: este important că România a reuşit să-şi reducă deficitul la sub 3% din PIB în 2012, dar ea trebuie să-şi îmbunătăţească acum capa­citatea de absorbţie a fondurilor UE pentru că astfel de fonduri ar ajuta-o foarte mult să aibă cifre de creştere economică superioare şi astfel să se dezvolte.

"Am vorbit despre situaţia economică din România. Salut eforturile Guvernului român de a reduce deficitul la sub 3% din PIB în 2012. Este o realizare veritabilă, în special în condiţiile unui mediu economic şi politic dificil. L-am încurajat pe premierul român să continue să intensifice eforturile României pentru realizarea de reforme structurale şi pentru o implementare promptă a programului prezent de ajus­tare. (…) Am discutat despre nevoia de a ameliora capacitatea de absorbţie a acestor fonduri (structurale - n. red.). Salut angaja­mentele premierului român în această chestiune, cu o concentrare necesară asu­pra pregătirii viitoarei perioade de programare", a susţinut Barroso, după întâlnirea cu Ponta.

Or, este foarte greu să absorbi aceşti bani când programele finanţate cel mai pu­ternic - POSDRU, POS Trans­port, Pro­gramul Operaţional Creşterea Competi­tivităţii Economice şi Programul Ope­raţional Regional (POR) sunt oprite de la finanţare (presuspendate).

Pentru Barroso, România este un bun exemplu al importanţei fondurilor UE pentru investiţiile în infrastructura de transport, energie şi tehnologie digitală.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9486
Diferență: 0,0141
Ieri: 4.9479
Azi: 5.1027
Diferență: -1,4809
Ieri: 5.1794
Azi: 5.5502
Diferență: 0,2384
Ieri: 5.5370
Azi: 5.2060
Diferență: -0,1821
Ieri: 5.2155