Eveniment

Băsescu a promulgat o lege pentru simplificarea exproprierii pentru proiecte de interes naţional

Băsescu a promulgat o lege pentru simplificarea...

Autor: Cristian Fierbinteanu

04.07.2013, 21:11 586

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat ieri o lege care simplifică procedurile de expropriere la realizarea unor proiecte de interes naţional, la câteva zile după ce premierul Ponta declarase că va discuta cu şeful statului despre promulgarea unor legi, inclusiv acte care ţin de proprietate.

Preşedinţia informează că şeful statului a promulgat ieri Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică necesară realizării unor obiec­tive de interes naţio­nal, judeţean şi local.

Premierul Ponta de­clara, recent, că va discuta cu preşedintele Băsescu despre promulgarea unor legi adoptate de Parlament şi importante pentru Gu­vern, prezentând ca exemplu faptul că trebuie modificat regimul proprie­tăţii deoarece „20 de proprietari încăpăţânaţi“ nu vor să cedeze din drepturi pe terenurile lor. „Când e vorba despre lucruri care ţin de preşedinte şi de prim-ministru, nu am niciun fel de reţinere sau de orgoliu care să mă oprească să pun mâna pe telefon şi să-l sun pe preşedinte. De altfel, cred că şi zilele următoare o să vorbim, o să-l rog de promulgarea unor legi adoptate de Parlament şi de care depinde... dau un singur exemplu: am mai rămas cu vreo 20 de proprietari încăpăţânaţi care nu vor să ne cedeze dreptul de a instala conducta de gaze între România şi Moldova. Am modificat legea, a fost adoptaă de Parlament şi trebuie să o promulge preşedintele, să putem să-i expropriem. Sunt lucruri de zi cu zi şi în care depinde activitatea guvernamentală de un act al preşedintelui, cum e promulgarea legii“, a spus Ponta la RTV.

El a precizat că a discutat cu preşedintele, la telefon, şi în ultimele zile, legat de reuniunea Consiliului European.

În urmă cu o lună, Ponta a anunţat că Guvernul va simplifica procedurile de expropriere la realizarea unor proiecte de interes naţional, arătând în acest context că autorităţile nu reuşesc să construiască o „amărâtă“ de conductă de gaze spre Moldova, deoarece 40 de proprietari, număr menţionat la acea dată, nu vor să fie expropriaţi.

Procedurile au fost modificate atunci de Executiv printr-un proiect de lege pentru completarea Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 05.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO