Eveniment

Băsescu anunţă din inima Deltei Dunării că susţine proiectul Roşia Montană, puternic contestat de ecologişti

Declaraţie "ecologistă" în Deltă: Băsescu susţine pe faţă proiectul Roşia Montană, atâta timp cât se partajează cum trebuie beneficiile

Autor: Ioana Câmpean - Mediafax

18.08.2011, 12:53 1330

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Sulina, că proiectul de la Roşia Montană "trebuie făcut", pentru că România are nevoie de el, "dar cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor".

Şeful statului a precizat că acest proiect nu poate fi pornit fără avizul Comisiei Europene.

El a adăugat că Guvernul "trebuie să aibă curajul" însă să le spună românilor că acest proiect trebuie făcut.

Preşedintele Băsescu a evocat ca argument evoluţia preţului aurului în ultimii cinci ani. "Ce ţară stă cu o asemenea avere în pământ fără să găsească soluţii s-o scoată?", a adăugat Traian Băsescu.

Preşedintele a subliniat că trebuie foarte bine planificată protejarea mediului. "Iar pe cei care vorbesc despre distrugerea mediului îi invit să meargă acum la Roşia Montană", a mai spus Băsescu.

Şeful statului a declarat, de asemenea, că Ungaria nu are ce aviz să dea pentru proiectul de la Roşia Montană, precizând că România este un stat suveran.

Proiectul, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, este dezvoltat de Roşia Montană Gold Corporation, firmă controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român are 19,31% din acţiuni, prin Minvest Deva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO