Eveniment

Băsescu, către Nuland: Sper că micile neînţelegeri nu vor afecta esenţa relaţiilor noastre

Băsescu, către Nuland: Sper că micile neînţelegeri nu vor afecta esenţa relaţiilor noastre

Autor: Valentina Postelnicu

11.01.2014, 01:28 649

 Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în cadrul întâlnirii cu asistentul secretarului american de Stat Victoria Nuland, că speră că micile neînţelegeri nu vor afecta esenţa relaţiilor noastre cu SUA şi că este o onoare prezenţa acesteia la Bucureşti. 

"Mă bucur să vă văd din nou aici, la Bucureşti. Este o onoare să vă avem aici. Trebuie să fiţi obosită după zborul prin Europa (...) E o mare plăcere pentru noi să discutăm problemele pe care le avem", i-a spus preşedintele Traian Băsescu oficialului american, la începutul întrevederii de la Palatul Cotroceni, potrivit imaginilor puse la dispoziţie de Administraţia Prezidenţială.

"Şi importanţa alianţei noastre (...)", a spus Victoria Nueland.

Preşedintele Traian Băsescu, a menţionat, la rândul său: "Sper că micile neînţelegeri nu vor afecta substanţa relaţiilor dintre ţările noastre".

Victoria Nueland a declarat, de asemenea, că se află la Bucureşti pentru a sărbători 10 ani de apartenenţă a României la NATO şi a discuta despre ceea ce s-a făcut împreună şi despre cum se va proceda în continuare.

Şeful statului a primit-o vineri seară, la Palatul Cotroceni, pe Victoria Nuland, adjunctul Secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia al Statelor Unite ale Americii. Întâlnirea a durat aproximativ o oră.

Sâmbătă dimineaţă, la ora 9.00, conform programului anunţat de MAE, Nuland se va întâlni cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean, urmând ca la ora 9.30 cei doi oficiali să facă scurte declaraţii de presă.

De asemenea, oficialul american se va întâlni cu reprezentanţi ai societăţii civile.

Potrivit unui comunicat emis de Biroul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Victoria Nuland discută la Bucureşti despre relaţiile bilaterale, probleme regionale şi eforturile de consolidare a statului de drept.

Nuland nu are programată o întâlnire cu premierul Victor Ponta, care, conform lui Corlăţean, avea un program făcut de mult timp şi nu putea fi modificat.

Vizita de două zile la Bucureşti a Victoriei Nuland se înscrie într-un turneu european care a început marţi în Olanda şi care a inclus Germania şi Lituania. De la Bucureşti, Nuland va pleca la Paris.

Victoria Nuland a fost numită în funcţia de asistent pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului american de Stat la 18 septembrie 2013, potrivit CV-ului postat pe site-ul Departamentului de Stat. Din această poziţie, Nuland este responsabilă pentru relaţiile diplomatice cu 50 de ţări din Europa şi Eurasia, dar şi cu NATO, Uniunea Europeană şi OSCE. Anterior, Nuland a fost purtătoarea de cuvânt a fostului secretar de Stat Hillary Clinton.

În perioada februarie 2010 - iunie 2011, Victoria Nuland a fost trimis special pentru Forţele Armate Convenţionale din Europa. Din 2005 până în 2008 a fost ambasadorul Statelor Unite la NATO.

În anii '90, a fost adjuncta ambasadorului american în Comunitatea Statelor Independente, unde se ocupa de politica SUA faţă de Rusia şi ţările din Caucaz. La începuturile carierei sale în Departamentul de Stat, Victoria Nuland, expertă pe probleme ruseşti, a lucrat la Ambasada SUA din Moscova.

De asemenea, a contribuit la deschiderea primei misiuni diplomatice americane în Mongolia. În vârstă de 52 de ani, Victoria Nuland şi-a început cariera diplomatică în timpul preşedintelui Bill Clinton, când a lucrat pentru Strobe Talbott, adjunctul secretarului de Stat. După venirea la Casa Albă a lui George W. Bush, Nuland a devenit consilier pe probleme de politică externă a vicepreşedintelui Dick Cheney.

AFACERI DE LA ZERO