Eveniment

Băsescu, după vizita pe nava "Star Trek": Explotarea de gaze din Marea Neagră ar putea începe undeva în 2015-2017

Băsescu, după vizita pe nava "Star Trek": Explotarea de gaze din Marea Neagră ar putea începe undeva în 2015-2017

Autor: Cosmin Vaideanu

05.03.2012, 15:38 873

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, după ce a vizitat nava de foraj marin Deepwater Champion a companiei ExxonMobil, că în 2015-2017 se estimează că va începe exploatarea zăcământului de gaze din Marea Neagră, moment de la care România va putea fi independentă energetic.

Traian Băsescu a spus că în perimetrul Neptun s-a descoperit un zăcământ de gaze de "circa o sută de miliarde de metri cubi şi perspective similare sunt pentru alte câteva depozite care vor fi prospectate în perioada următoare".

"S-a descoperit un zăcământ în perimetrul Neptun, de circa o sută de miliarde de metri cubi şi perspective similare sunt pentru alte câteva depozite care vor fi prospectate în perioada următoare. România are un consum anual aproximativ de 14 miliarde de metri cubi, între 14,2 şi 14,8 cât se estimează pentru 2012. În 2011, România a consumat 14,2 miliarde metri cubi gaze, 11,4 miliarde producţie internă şi import 3 miliarde. Faceţi socoteala câţi ani ne-ar ajunge depozitul găsit pentru a nu mai importa gaze. România are perspectiva independenţei energetice totale. Dacă şi celelate patru-cinci zăcăminte din perimetrul Neptun care vor fi prospectate, vor indica o cantitate similară, România poate fi o sursă de gaze nu doar pentru ea, ci şi pentru alte ţări din Europa", a declarat Traian Băsescu.

Băsescu a mai afirmat că românii nu trebuie să se aştepte ca exploatarea zăcământului din Marea Neagră să înceapă imediat pentru că sunt necesare prospecţiuni.

El a arătat că exploatarea zăcământului de gaze va începe "undeva în 2015-2017", iar de la acel moment România va putea fi independentă energetic.

"Exploatarea va începe după ce vor fi încheiate toate prospecţiunile şi, probabil, din 2015, 2016, 2017, România poate fi independentă deplin din punct de vedere energetic", a spus Băsescu.

Întrebat despre vizita pe navă s-a declarat impresionat: "Nu atât din punct de vedere al echipamentelor de navigaţie, ci al echipamentelor pentru forare, pentru ţinerea navei pe timp de furtună. Este o navă care se poate compara cu ceea ce aţi văzut în Star Trek".

Preşedintele Traian Băsescu a vizitat, luni, nava de foraj marin Deepwater Champion a companiei ExxonMobil.

În 22 februarie, OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production România au anunţat o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

Operaţiunile de foraj derulate de cele două companii în Marea Neagră au început la sfârşitul anului 2011 şi sunt pe cale să fie finalizate, anunţa OMV Petrom.

Zăcământul a fost descoperit în urma forării puţului Domino-1 de către ExxonMobil, prima operaţiune la mare adâncime în largul ţărmului românesc, cu o adâncile de peste 3.000 de metri. Domino-1 este amplasat în Blocul Neptun, la 170 de kilometri de ţărm, în ape cu o adâncime de aproximativ 930 de metri, se spune în comunicat.

ExxonMobil şi OMV Petrom intenţionează să continue lucrările în acest an, rezutatele achiziţiei de date seismice urmând să determine următoarele etape, notează companiile.

Piaţa românească a gazelor naturale a crescut anul trecut cu 3%, la 14,2 miliarde metri cubi, potrivit datelor prezentate miercuri de OMV Petrom.

Astfel, descoperirea Exxon-Petrom din Marea Neagră este echivalentă cu de trei până la şase ori cererea internă anuală, la rezervele estimate de companii.

Petrom a extras anul trecut 5,23 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 3% mai mult decât în 2010.

Celălalt mare producător de gaze din România, compania de stat Romgaz, produce cantităţi apropiate de cele extrase de Petrom.

Consumul intern este acoperit atât din producţia Romgaz şi Petrom, cât şi prin importuri din Rusia, de la grupul Gazprom.

Producţia de gaze a OMV a stagnat anul trecut la aproximativ 8,3 miliarde metri cubi, reiese din datele prezentate de grupul austriac.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pntru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Pătruţi, declara în octombrie 2011 că rezervele sigure de gaze naturale ale României sunt estimate să acopere consumul pentru următorii 15 ani, dar ar putea creşte după ce companiile care deţin concesiuni de explorare vor începe lucrările în Marea Neagră.

Printre companiile care deţin perimetre concesionate în Marea Neagră se numără OMV Petrom, ExxonMobil (SUA), Lukoil (Rusia), Sterling Resources (Marea Britanie) şi MOL (Ungaria).

România producea spre sfârşitul anilor '70 şi în anii '80 peste 30 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, cu vârfuri la mai mult de 35 de miliarde, însă producţia a scăzut gradual după 1989.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO