Eveniment

Basescu l-a chemat din nou pe Boc sa reporneasca economia. Va reusi de data asta? Ce parere aveti?

Basescu l-a chemat din nou pe Boc sa reporneasca economia. Va reusi de data asta?
17.12.2009, 23:18 28

Traian Basescu a spulberat emotiile privind nominalizareapremierului, venind ieri cu cea mai comoda propunere pe care puteasa o faca: presedintele PD-L Emil Boc (43 de ani). Practiclucrurile arata exact ca la inceputul lui 2009, ierarhia in statfiind identica daca Boc va trece, si are toate sansele, de votulParlamentului: Traian Basescu presedinte, Emil Boc (PD-L) premier,Mircea Geoana (PSD) presedintele Senatului, Roberta Anastase (PD-L)presedintele Camerei.

Invreme ce Boc si PD-L negociaza la sange cu UDMR pozitiile dinguvern, Basescu a justificat numirea prin urgenta reluariidiscutiilor cu Fondul Monetar International, astfel incat acesta saelibereze Romaniei 2,3 miliarde de euro, la inceputul anuluiviitor.

"Va trebui sa avem guvern in functiune pe 23 decembrie,motivatia fiind ca acest guvern trebuie sa depuna bugetul laParlament pana la sfarsitul anului, pentru ca in ianuarie sa fieaprobat. Doar asa putem solicita prezenta echipei Uniunii Europenesi Bancii Mondiale pentru evaluare", a spus presedintele.

Decizia nominalizarii lui Boc a fost primita cu optimism moderatin mediul de business, principalul atu recunoscut "noului" premierfiind ca are experienta in negocierile cu FMI.

"Exista o parte buna in aceasta decizie (numirea lui Emil Boc infunctia de premier - n.r.) in sensul ca cei care si-au asumatmasurile de reforma negociate cu institutiile financiareinternationale se vor ocupa si de implementarea acestora. Inmomentul in care vine cineva nou vrea sa dea tusa lui de culoare,care nu este insa intotdeauna esentiala", a spus Florin Pogonaru,presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Boc a anuntat ieri, dupa nominalizare, ca va avea un guvern maimic decat cel al coalitiei PD-L- PSD. Actualul guvern are prevazute20 de pozitii de ministri, inclusiv premierul, iar viitorul cabinetar urma sa aiba 17 ministri, cu 15 ministere.

La votul de investitura al noului guvern s-ar putea alatura siliberalii, a anuntat ieri presedintele PNL Crin Antonescu,conditionand acest sprijin de un program de guvernare coerent.

Vezi paginile 2, 3

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO