Eveniment

Băsescu: Nu este momentul pentru reducerea CAS

Autor: Mediafax

11.03.2012, 10:54 269

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV, că, în opinia sa, nu este momentul pentru reducerea CAS, pentru că această măsură, deşi îndreptăţită, ar reduce deficitul la fondul de pensii.

"Nici eu nu am exclus discuţia legată de reducerea CAS şi este o presiune foarte mare din partea mediului privat (...) Eu spun că este îndreptăţită, dar îmi pot exprima părerea că nu este momentul", a subliniat preşedintele.

Băsescu a adăugat că i se pare mai "corectă" pentru acest moment măsura de reîntregire a salariilor bugetarilor deoarece, pe lângă îndeplinirea obligaţiei faţă de aceştia după tăierile din 2010, aceasta are şi avantajul că mai reduce deficitul structural de la fondul de pensii.

Întrebat în legătură cu faptul că şi în sectorul privat s-au redus salariile în perioada de recesiune, preşedintele a răspuns că atunci când FMI a venit cu soluţia de mărire a veniturilor de creştere a cotei unice la 20%, nu s-a acceptat tocmai pentru a proteja sectorul privat.

"În sectorul privat salariile au crescut şi vedem pe orice statistică de la INS şi e foarte bine că au crescut", a spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, în Parlament, că puterea are datoria de a găsi soluţii ca în jurul datei de 1 iunie să fie "reîntregite" salariile bugetarilor.

Cu două zile înainte, premierul Ungureanu a declarat că Guvernul analizează o posibilă reducere a contribuţiilor de asigurări sociale într-o marjă cuprinsă între 3-5%, "sigur pentru angajaţi, poate şi pentru angajatori", dacă situaţia economică internă şi externă va favoriza aplicarea unei astfel de măsuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO