Eveniment

Băsescu: Reducerea expunerii băncilor pe România ar pune ţara în dificultate

Autor: Florin Ciolac

26.10.2011, 16:32 220

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că România ar fi "într-o dificultate foarte mare" dacă fluxurile de capital oferite de bancile mamă spre a fi utilizate la băncile lor din România s-ar micşora, explicând că nu s-ar mai putea finanţa nici măcar bugetul de cheltuieli de anul acesta, informează Mediafax.

Şeful statului a precizat că, anul acesta, România a împrumutat de pe piaţa bancară internă 56 de miliarde de lei - sumă ce va fi completată de împrumuturile ce vor fi realizate până la sfârşitul anului - pentru a-şi acoperi cheltuielile bugetare şi a susţine deficitul.

Lună de foc pentru Guvern: cum se va feri România din faţa taifunului care se apropie?

"Aceasta înseamnă 13,2 miliarde de euro, de pe piaţa internă, plus alte două miliarde de euro de pe piaţa externă", a menţionat el.

"Dacă fluxurile de capital oferite de băncile mamă spre a fi utilizate la băncile lor din România s-ar micşora, România ar fi într-o dificultate foarte mare, adică nu am mai putea finanţa nici măcar bugetul de cheltuieli de anul acesta. De aceea, noi susţinem ca în procesul de capitalizare a băncilor din zona euro să se ţină cont şi de nevoia de a se menţine fluxurile de capital către filialele acestor bănci din zona euro, filiale aflate în zona non-euro", a afirmat Băsescu înainte de plecarea spre Bruxelles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO