Eveniment

Băsescu respinge memorandumul cu FMI, din cauza accizei la carburanţi

Băsescu respinge memorandumul cu FMI, din cauza accizei...

Autor: Valentina Postelincu

02.12.2013, 19:46 273

Preşedintele Traian Băsescu a decis să nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi, potrivit declaraţiei făcute ieri seară.
„Subiectul este legat de memorandumul care mi-a fost trimis spre aprobare, de către guvern, care abordează două teme: aprobarea discuţiilor cu FMI, CE şi BM şi, cea de a doua, aprobarea semnării memorandumului de către miniştrii Chiţoiu şi Voinea, pentru aprobarea negocierilor purtate de guvern cu Fondul şi Banca Mondială şi semnarea scrisorii guvernului către FMI“, a spus ieri preşedintele Băsescu, în debutul declaraţiei de presă de la Cotroceni.

El a anunţat că a decis să nu aprobe acest memorandum.

„Am decis să nu aprob acest memorandum, pentru că pe pagina a treia este făcută menţiunea, la obligaţiile pe care le asumă guvernul, majorarea accizei la carburanţi“, a afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele a precizat că nu îşi va asuma această măsură, pe care o consideră „antieconomică, împotriva intereselor României şi a şanselor de relansare economică“.

„Nu voi semna memorandumul şi vreau să avertizez şi guvernul şi parlamentul să renunţe la minciună, pentru că neaplicarea acestei taxe se recuperează prin reducerea cheltuielilor cu 1,5 miliarde de lei la Ministerul lui Dragnea şi am mai văzut eu un excendent de resursă pus la plata excedentului datoriei. Ar însemna 2,1 miliarde dintr-o singură privire“, a susţinut Băsescu. El a menţionat că, legal, documentul nu poate fi înaintat, pentru că este un acord internaţional şi este obligatorie aprobarea de către preşedinte.

În memorandumul convenit cu FMI se afirma că pentru a atinge ţinta de deficit, „vom implementa măsuri adiţionale. Începând din 2014, inflaţia va fi adăugată ca un element în formula de indexare a accizelor. Accizele la carburanţi vor fi de asemenea majorate cu 7 euro cenţi pe litru“.

În luna noiembrie, premierul Victor Ponta afirma că Guvernul va menţine prevederile proiectului de buget pe anul viitor, inclusiv introducerea accizei de 7 euro cenţi la litrul de carburant, deoarece au fost negociate cu FMI şi CE, iar preşedintele Traian Băsescu a semnat „acordul“ cu aceste instituţii deşi putea să nu semneze.
Premierul se referea însă atunci la noul acord cu FMI, nu la memorandumul care survine primei misiuni de evaluare din noul acord.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO